Bruins Slot waarschuwt Katz voor aanval op Rafah

Bruins Slot en Katz (beeld: Twitter, X)

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Buitenlandse Zaken heeft Israël bezocht. Daar sprak ze met haar collega Yisral Katz over de oorlog in Gaza en andere zaken. De Nederlandse politica laat in een tweet weten dat Nederland een waarschuwing heeft uitgedeeld aan Israël: val Rafah niet binnen. Eerder waarschuwde Den Haag ook al eens.

‘We bespraken de grote noodzaak van een deal tussen Israël en Hamas, resulterend in een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars, en ook in veel meer humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza’, aldus Bruins Slot op X, om te vervolgen: ‘Ik heb gewaarschuwd tegen een grootschalig grondoffensief in Rafah. Dit zou desastreus zijn voor de Gazanen die hier schuilen en politieke consequenties hebben. Ik heb ook aangedrongen op veel meer Israëlische actie om noodhulp Gaza in te krijgen’.

In tegenstelling tot andere landen, zoals België, is Nederland meer begaan met Israël, zo blijkt. ‘De veiligheid van Israël blijft belangrijk voor Nederland. We veroordelen de aanvallen van Iran en ik verwelkom het EU-besluit om het sanctieregime tegen Iran uit te breiden. De-escalatie en terughoudendheid zijn cruciaal voor Israël en voor de stabiliteit in de hele regio’, aldus het bericht op X, voorheen Twitter. Vorige maand zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) dat Den Haag de situatie blijft volgen.

Al Jazeera

Israël deed vorige week de kantoren van nieuwszender Al Jazeera dicht. Volgens de regering van premier Benjamin Netanyahu is die zender op handen van Hamas. Het land kreeg er veel internationale kritiek over. Bruins Slot heeft Katz vertelt dat Nederland zich zorgen maakt over deze ontwikkeling. ‘Verder heb ik ook zorgen geuit over het Israëlische besluit om nieuwszender Al Jazeera te blokkeren en apparatuur in beslag te nemen. Ik heb benadrukt dat persvrijheid cruciaal is, juist ook in tijden van oorlog. Journalisten moeten hun werk kunnen doen in Gaza’.

Het is niet voor het eerst dat het demissionaire kabinet Rutte IV waarschuwingen uitdeelt aan Israël. Met name een inval in Rafah is voor de politici een heet hangijzer. Net als andere westerse en islamitische landen vreest Den Haag voor een humanitaire catastrofe als die plaats wordt aangevallen, omdat zich er een miljoen gevluchte Gazanen bevinden. Israël is inmiddels begonnen met het evacueren van deze mensen. Volgens premier Netanyahu zijn er nog vier bataljons van Hamas in Rafah aanwezig, die moeten worden uitgeschakeld.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Bruins Slot waarschuwt Katz voor aanval op Rafah