Opnieuw anti-Israël-demonstraties aan de UvA

Anti-Israël-demonstratie UvA, 7 mei 2024 (foto: K. Rijken)
Anti-Israël-demonstratie UvA, 7 mei 2024 (foto: K. Rijken)

Op en rond de terreinen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn dinsdag wederom protesten tegen Israël uitgebroken. Nadat een tentenkamp in de nacht was ontruimd, verschenen in de middag anti-Israël-activisten op hetzelfde terrein van de UvA. Tegen het begin van de avond werden gebouwen op het Binnengasthuisterrein bezet en was daar een anti-Israëldemonstratie. Duizenden, vooral jonge mensen, doen daar aan mee.

Zo’n 130 mensen werden in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt bij de ontruiming van het tentenkamp dat op het UvA-terrein van Roeterseiland was ontstaan. Vier van hen bleven vast zitten en de rest kwam vrij. Deze groep is op dinsdag gewoon verder gegaan met hun acties tegen Israël, onder meer op hetzelfde terrein, waar het opnieuw het omstreden ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ en ‘Viva, viva! Intifadah!’ klonk. Volgens critici promoten zij hiermee terrorisme.

Buitenlanders

Het zijn met name buitenlandse studenten en activisten die de acties leiden. Zij gaan de menigte Nederlandse studenten en jongeren voor, en sporen hen aan om gebouwen te bezetten. Op het Binnengasthuisterrein zijn gebouwen van de UvA die deels leeg staan. Dat komt door een verbouwing die al jaren gaande is. Het zijn deze panden die op dinsdagavond werden bezet. Er zijn checkpoints en ordediensten, wat wijst op een sterke organisatie.

Bovendien bood het bouwterrein op het Binnengasthuis mogelijkheden genoeg voor het stelen van bouwmateriaal. Ondanks bewakingscamera’s op en rond de bouwplaats werden bouwhekken, pallets en andere zware spullen door de activisten weggesleept. Ook fietsenrekken worden uit de grond geschroefd. Die zijn rond de demonstrerende menigte gezet om de ME buiten te houden, die onder andere op de Oudezijds Voorburgwal met busjes klaar staat om in te grijpen.

Duizenden mensen hebben zich bij de anti-Israël-activisten aangesloten. Eerder op de middag probeerde de Amsterdamse politie en ME tevergeefs te verhinderen dat ze van het Roeterseiland naar het Binnengasthuis konden optrekken. Officieel werd er gezegd dat de route hier niet geschikt voor zou zijn. Hoe dan ook, de activisten trokken zich weinig van de politie aan, die niet ingreep, waardoor ze na een kat-en-muisspel in het centrum van de hoofdstad konden komen.

Analyse

Net als op maandag lijken de autoriteiten overvallen door de anti-Israël-activisten. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en de politie lijken ook achter de feiten aan te lopen: de activisten zijn hen telkens te slim af en gebruiken ‘creatieve oplossingen’, zoals het bouwen van barricades met gestolen bouwmaterialen. De bezetting van de panden aan het Binnengasthuisterrein is bovendien relatief eenvoudig, omdat ze zo goed als leeg staan. De nauwe straatjes en stegen eromheen helpen de activisten om er een vesting van te maken. Snel ingrijpen is geboden, maar de vraag is of Halsema, de politie en het OM dat zullen doen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Opnieuw anti-Israël-demonstraties aan de UvA