Bezet UvA-terrein ontruimd, activisten snel vrijgelaten

Onruiming Roeterseiiland UvA (beeld: AT5, X)

Het bezette grasveld op Roeterseiland, een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is in de nacht van maandag op dinsdag ontruimd. Eerder op de dag hadden anti-Israël-activisten er een tentenkamp opgezet en dat gebarricadeerd. Nadat gesprekken met het universiteitsbestuur op niets waren uitgelopen, kwam de ME langs om alles te ontruimen. Zeker 130 mensen zijn aangehouden. Na korte tijd kwamen ze op vrije voeten. Vier zitten er nog vast.

Op het universiteitsterrein liepen de spanningen de hele maandagavond al op. Eerder op de dag was er een tentenkamp was opgezet dat alsmaar bleef groeien, waren er schermutselingen geweest tussen activisten en hun tegenstanders, en was burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) komen kijken en praten. De anti-Israël-activisten zeiden te willen blijven totdat hun eisen zouden zijn ingewilligd en in onderhandeling te zijn met het UvA-bestuur.

Datzelfde bestuur moest eerst officieel aangifte doen van huisvredebreuk alvorens er ontruimd kon worden. Rond middernacht zag het er naar uit dat er geen aangifte zou komen en dat de activisten hun zin kregen van de UvA: blijven zo lang het kan. Toch werd er halverwege de nacht ontruimd om ‘erfvredebreuk’. Ongeveer 130 overgebleven actievoerders – de rest was al uit voorzorg vertrokken – werden uit hun tentjes gehaald. Omdat er grote barricades waren, moest er een shovel aan te pas komen om die op te breken. Een agent raakte gewond.

Wie niet wilde meewerken kreeg te maken met ME’ers die met de wapenstok te werk gingen. Traangas of het waterkanon werden niet ingezet. Circa 130 anti-Israël-activisten zijn opgepakt. Een paar uur later werden de meesten alweer vrijgelaten. Volgens stadszender AT5 zitten er vier nog vast. Zij zijn gearresteerd. Mogelijk zijn dit de jongemannen die tegenstanders het stokken te lijf gingen, op maandagmiddag. Op sociale media werd gezegd dat de belaagden ‘Joodse studenten’ zouden zijn. Dit is nog niet bevestigd.

Bij daglicht werden de tentjes opgeruimd en werd door de UvA de schade opgenomen. Het terrein is deels vernield, zo blijkt. Een vrachtwagen met grijparm haalt alles weg en neemt de rommel mee die de activisten hadden gebruikt om zich mee te barricaderen. Ook doet de shovel zijn werk. Demissionair minister Robert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs noemt het op X ‘triest om te zien dat ingrijpen van de politie nodig was om de veiligheid te waarborgen’. Volgens hem moet de UvA een plek zijn voor debat.

Partijgenoot Halsema

Het Centraal Joods Overleg (CJO) had de autoriteiten en de UvA op maandag opgeroepen om snel tot ontruiming over te gaan. Voorzitter Chanan Hertzberger benadrukte dat uitgerekend op Jom Hasjoa, de dag waarop de gemeenschap de Sjoa herdenkt, deze bezettingsactie plaatsvond, nota bene een paar honderd meter van de Holladsche Schouwburg. Ongepast en ongemakkelijk, aldus het CJO. Zoals altijd schreeuwden de activisten ook antisemitische leuzen, aldus de organisatie en anderen.

Een van de meest opvallende deelnemers aan de anti-Israël-actie is Paul Smits, de vicefractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Gelderland. Hij was al vaker gezien op anti-Israël-demonstraties, onder meer met een kartonnen bord met ‘Viva, viva, Intifadah!’. Het is Smits die op de ochtend na de ontruiming veel aandacht krijgt op sociale media, onder meer omdat hij een partijgenoot is van de Amsterdamse burgemeester Halsema.

(Paul Smits, partijgenoot van Halsema, beeld: X)

Voorzitter David Beesemer van Maccabi Nederland vertelde aan Christenen voor Israël over wat hij op maandag op het Roeterseiland zag. “Er liep ongelofelijk veel tuig omheen.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Bezet UvA-terrein ontruimd, activisten snel vrijgelaten