Oorlogsstichting Groningen wil Joodse gedenksteen

wiki

Het station van Groningen moet een gedenkteken krijgen voor de Joodse Groningers die in de Tweede Wereldoorlog per trein werden afgevoerd om te worden omgebracht. Zo worden er dan drieduizend vermoordde Joden herdacht. Het plan komt van de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). De directie van de club kwam op dit idee toen vorig jaar het 25-jarig bestaan van het OVCG werd gevierd. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Alle zeilen worden bijgezet om de plaquette voor elkaar te krijgen. De verbouwing van het station kan de doorslag geven.

Vooralsnog kent Groningen geen gedenkteken op het station voor de weggevoerde Joden en dat moet veranderen, zo stelt de OVCG. “We willen graag een tastbare vermelding zodat mensen stilstaan bij hetgeen gebeurd is. En het niet vergeten’’, legt directeur Anna van der Molen van de stichting uit, die ook steun heeft van de Stichting 4 mei Herdenking Groningen. Onderwijl is er een brief naar de gemeente gegaan. Volgens de directeur is er nog geen reactie teruggekomen, maar zijn de eerste geluiden vanuit de Groningse raad positief. Verder krijgt het plan ruggensteun van NOS-journaliste Pauline Broekema, die uit de streek komt. Met een bekende Nederlander erbij kan het haast niet mis gaan, zo is de gedachte.

Momenteel werken de Nederlandse Spoorwegen (NS) aan de vernieuwing van het station. Dat is volgens Van der Molen een uitgelezen kans om ook de gedenkplaat een plek te geven. Nog een reden volgens de directeur om het te doen: het idee sluit eveneens aan bij de markeringen die het Herinneringscentrum Westerbork aanbrengt op de stations van Westerbork en Hooghalen. Van daaruit vertrokken de treinen met Joden naar de grensplaats Bad Nieuweschans richting de vernietigingskampen. Het gaat om zuiltjes met foto’s en briefjes.

Het is nog niet duidelijk hoe het monument op het hoofdstation eruit komt te zien. De Stichting weet ook nog niet of een kunstenaar gevraagd zal worden voor het ontwerp. Daarvoor is het nu nog te vroeg. “Eerst gaan we bekijken wat we willen, wat er kan, wat er passend is en wanneer het geplaatst kan worden. Hoe het eruit komt te zien is nog toekomstmuziek’’, rept Van der Molen tegen de krant. Ze vindt de stationshal de meest geschikte plaats voor het gedenkteken. NS-directeur en oud-minister Roger van Boxtel heeft nog niet gereageerd.

Categorie:

Home » Nieuws » Oorlogsstichting Groningen wil Joodse gedenksteen