Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Hoogbejaarde oud-nazi voor kinderrechter

Een 94-jarige oud-SS’er moet in Duitsland voor de kinderrechter verschijnen op beschuldiging van de moord op honderden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verdachte ontkent alles. Omdat de Duitser, die om juridische redenen niet bij naam genoemd wordt, jonger dan 21 jaar was op het moment van de ten laste gelegde feiten, moet hij voor de jeugdrechtbank van Münster verschijnen. Als bewaker van het concentratiekamp Stutthof, dat dichtbij de huidige Poolse stad Gdansk lag, zou hij op de hoogte zijn geweest van honderden moorden.

In het kamp kwamen tussen 1942 en 1945 honderden Joodse gevangenen om het leven. Ze werden vermoord in gaskamers, door een injectie van gif in het hart of lieten het leven wegens ontbering en koude. Dit heeft de openbaar aanklager van Münster inmiddels verklaard. Pas toen de oorlog afliep, werd de verdachte 21 jaar oud – in die jaren de meerderjarige leeftijd in Duitsland. Omdat de verdachte hoogbejaard is, zullen de zittingen maximaal twee uur per dag in beslag nemen. Meer kan de gezondheid van deze man niet aan. Er loopt nog een andere zaak tegen een 93-jarige ex-nazi waarin gekeken wordt of hij wel fit genoeg is om voor de rechter te komen.

De Duitse Justitie blijft doorgaan met het opsporen en berechten van voormalige oorlogsmisdadigers uit de tijd van het nationaalsocialisme. In de afgelopen jaren werden er verschillende hoogbejaarde oud-nazi’s berecht. Een van de bekendste zaken is die van Oskar Gröning alias ‘de boekhouder van Auschwitz’. Deze oud-SS’er bekende dat hij het geld van de Joden had beheerd en toezicht had gehouden op hun transport naar de vernietigingskampen. Op 96-jarige leeftijd werd Gröning tot vier jaar cel veroordeeld. Hij vond de dood echter voordat zijn straf inging. Onlangs werd nog een vrouwelijke oud-nazi vervolgd, alias ‘de nazi-oma’. De Duitse Justitie zegt dat deze mensen ondanks hun hoge leeftijd hun straf niet kunnen ontlopen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X