Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Abbas naar Den Haag om Amerikaanse ambassade

De Palestijnse Autoriteit (PA) van de Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël juridisch aan te kaarten. Volgens Abbas is de verhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem illegaal. Het Gerechtshof laat in een persbericht weten dat de Palestijnen de rechtbank vragen om te verklaren dat de verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem in strijd is met de Weense Conventie, waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd. Rechtszaken aan het Gerechtshof, dat in het Vredespaleis gevestigd is, duren jaren omdat het gaat om zeer complexe zaken tussen staten. Met zijn rechtsgang geeft Abbas het signaal af dat de Palestijnen voorlopig niet loslaten in de kwestie rond de Amerikaanse ambassade.

Abbas en de Palestijnen zijn sinds december 2017 boos op de Amerikaanse president Trump en de Verenigde Staten. Hij besloot toen om zijn ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, een omstreden besluit omdat zowel de Israëli’s als de Palestijnen die stad claimen als hun toekomstige hoofdstad. De status van Jeruzalem moet nog uitonderhandeld worden in het vredesproces, dat al jaren muurvast zit. Omdat landen geen olie op het vuur willen gooien, hadden zij hun ambassades in Israël al jaren in Tel Aviv gevestigd. De Amerikaanse stap was dus een stijlbreuk met het verleden. Na de verhuizing van de ambassade volgden al gauw andere landen, waaronder Guatemala en Paraguay. Dat laatste land trok zijn ambassade onlangs weer uit Jeruzalem terug. Er zijn verkiezingen geweest en er is daar een pro-Palestijnse regering aan de macht gekomen.

Sinds de komst van de Amerikaanse president Trump (op 21 januari 2017) is de relatie tussen de VS en de PA verzuurd. Temeer omdat Trump zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner tot hoofdonderhandelaar voor het Midden-Oosten heeft benoemd. De president en onderhandelaar besloten om de financiële hulp aan de Palestijnen en UNRWA, een VN-organisatie die er is voor de Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen, de nek om te draaien. Kushner werkt momenteel aan een allesomvattend vredesplan voor de Israëli’s en Palestijnen. Aan dit werk verleent de PA geen medewerking. Abbas richt zijn tijd en energie vooral op het organiseren van verzet tegen de VS en Israël. Over twee of drie maanden moet het plan op tafel liggen en wil Trump spijkers met koppen slaan, zo kondigde hij deze week aan. Hij gaat ervan uit dat vrede nog voor het einde van zijn eerste ambtstermijn mogelijk is. De vraag is of Trump voldoende draagvlak heeft bij de PA en onder de Palestijnen op de West Bank en in de Gazastrook. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X