Labour bekent definitief kleur als pro-Palestijns

De Britse Labourpartij heeft deze week aan de wereld getoond dat het een sterke pro-Palestijnse houding heeft. Honderden leden deden dit middels een groot gebaar van aanhankelijkheid aan de Palestijnen. Dit gebeurde op het jaarlijkse partijcongres en werd live uitgezonden op de Britse televisie. Een volle hal met Labour-leden zwaaide massaal met Palestijnse vlaggen, terwijl een volksvertegenwoordiger van de partij een pro-Palestijnse toespraak hield. Hij kreeg meer spreektijd dan voorzien en werd direct daarna hartelijk bedankt door Labour-voorman Jeremy Corbyn. Die wordt al tijden beticht van antisemitisme, omdat hij onvoldoende zou doen om de Jodenhaat binnen zijn partij een halt toe te roepen. Vervolgens zei een andere toppolitica dat Labour tegen antisemitisme is.

Aan het begin van een debat over de omstandigheden van mensen in het Midden-Oosten stonden honderden leden plots op om te zwaaien met Palestijnse vlaggen. Op het podium sprak afgevaardigde Colin Monehen uit Oost-Londen. Op tafel lag een motie voor de rechten van de Palestijnen. In zijn speech stelde de politicus zich zich twee babies voor die in Jeruzalem worden geboren, een van Israëlische en een van Palestijnse ouders. “Ik wil dat u zich realiseert dat deze motie gaat over het streven dat die baby’s een betere toekomst hebben dan een toekomst gevuld met pijn, lijden en haat,” aldus Monehen. “Ik wil dat we dit tegen elke Palestijn zeggen: we hebben je horen roepen vanuit de duisternis en we zullen jou of jouw tragedie niet negeren.” Toen zijn spreektijd op was, liet Monehen zich niet van het podium jagen, want ‘East Enders gaan net als Palestijnen niet zomaar ten onder’. Hij kreeg groot applaus en werd nadien omarmd door Corbyn.

Paul Wilkinson, van de Labour-afdeling in Gelding, kwam daarna de bühne op om te zeggen dat hij door de stewards was tegengehouden toen hij met een EU-vlag de conferentiezaal wilde betreden. Hij mocht daar niet mee zwaaien terwijl er intussen wel honderden Palestijnse vlaggen werden toegelaten, aldus Wilkinson, die de partijleiding verweet er een dubbele moraal op na te houden. De zaal schreeuwde: “Free Palestine! Free Palestine!” Later kwam volksvertegenwoordiger Zahid Ali met een toespraak om de blokkade van de Gazastrook te beëindigen en om geen wapens meer aan Israël te verkopen. Opnieuw werden er pro-Palestijnse leuzen door de zaal geschreeuwd.

Nadien was het de beurt aan Emily Thornberry, de Labour-schaduwminister van Buitenlandse Zaken. Zij hemelde de partij op als een anti-racismepartij en kwam met voorbeelden uit het verleden waarin de sociaaldemocraten zich openlijk tegen discriminatie keerden. Volgens haar wordt er binnen Labour niet gediscrimineerd en is antisemitisme in de partij niet mogelijk is. “Als we fascisme, racisme en haat in onze wereld en ons land willen uitroeien, dan moeten we beginnen om dit eerst in onze eigen partij te uit roeien.” Thornberry: “Er zijn ziekmakende personen in de marge van onze beweging die onze steun aan Palestina gebruiken als een dekmantel voor hun verachtelijke haat jegens het Joodse volk en hun verlangen om Israël te vernietigen.” De politica ging niet in op het zwaaien met vlaggen en de eerdere speeches.

Leider Corbyn heeft problemen met de Britse Joodse gemeenschap gekregen hij er maar niet in slaagt om antisemitisme binnen zijn partij uit te bannen. Joodse leiders hadden dit voorjaar ‘een teleurstellend gesprek‘ met hem over het probleem van de antisemitische incidenten, dat sinds 2012  behoorlijk is toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015, is het antisemitisme binnen Labour nog meer gegroeid. Veel partijleden schakelen Israël ook gelijk aan de Joden in Groot-Brittannië. Een speciale partijcommissie deed er in 2016 onderzoek naar. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen.

Corbyn zelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. Ook bezocht hij het graf van een Palestijnse terrorist in Tunesië en was hij in oktober afwezig bij de viering van ‘100 jaar Balfour-verklaring’. Joodse kiezers liepen tevens weg tijdens de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar. Corbyn is er alles aan gelegen om het antisemitisme uit te bannen. Indien hij ooit premier wil worden, zal hij ook voor het grote publiek geloofwaardig moeten zijn op het gebied van anti-discriminatie. Inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft Corbyn al laten weten dat Groot-Brittannië een onafhankelijke Palestijnse staat zal erkennen zodra zijn partij weer aan de macht komt. De volgende parlementsverkiezingen zijn uiterlijk in 2022.

Categorie:

Home » Nieuws » Labour bekent definitief kleur als pro-Palestijns