Woordenstrijd in Brabants Dagblad om ‘terreurkamp’

De discussie in Noord-Brabant over een pro-Palestijns kinderkamp voor kinderen in de gemeente Loon op Zand heeft een nieuwe wending gekregen. In het Brabants Dagblad bestreden voorzitter Ad Mols van de stichting Mijn Thuis ­Palestina en directeur Hanna Luden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) elkaar met woorden. Beiden staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over het kinderkamp met de titel ‘Jeruzalem onze hoofdstad’. Volgens de PVV in de Provinciale Staten zou het een politiek indoctrinatie-kamp zijn, hetgeen journalist Carel Brendel heeft ontdekt en op zijn blog heeft geplaatst. De PVV wil de kampeerweek verbieden, maar daarover wordt nog gedebatteerd.

Volgens Mols zou naast de PVV ook het CIDI pleiten voor een verbod op het kamp. Hij schrijft dit in een ingezonden brief, waarin hij ingaat op het verleden tussen Israël en de Palestijnen. De voorzitter van de pro-Palestijnse stichting beweert dat het onzin is dat kinderen in deze kampeerweek zouden worden gehersenspoeld of geïndoctrineerd met een anti-Israëlisch gedachtengoed. ‘De Verenigde Naties hebben reeds in 1948 verklaard dat Jeruzalem de gedeelde hoofdstad is van zowel Palestina als van Israël. Door dat te vertellen tegen Palestijnse kinderen zou je radicaliseren? Wat een waanzin! Juist door dit te ontkennen en daarmee in te gaan tegen de mening van een heel groot deel van de wereldburgers radicaliseer je op een verschrikkelijke manier’, aldus Mols in het dagblad, die in hetzelfde stuk Israël terroristischer noemt dan Hamas.

In haar ingezonden brief valt CIDI-directeur Hanna Luden eerst het Brabants Dagblad aan, een medium dan verschillende mensen met diverse meningen een podium geeft. ‘Dat een serieuze krant als het Brabants Dagblad de heer Mols een podium biedt om zijn giftige leugens en antisemitische complottheorieën te verspreiden, is onbegrijpelijk’, aldus Luden, die vervolgens stelt dat het CIDI nooit heeft gepleit voor een verbod op het omstreden kinderkamp. Wel heeft ze zorgen over radicalisering. ‘De organisatie is in handen van Amin Abu ­Rashed, volgens verschillende inlichtingendiensten en onderzoekers een fondsenwerver voor terreurorganisatie Hamas. Hamas greep in 2007 de macht in de Gazastrook en terroriseert sindsdien Israël én haar eigen bevolking’. Luden over dit soort kampen: ‘Op Hamas-zomerkampen in Gaza leren jonge kinderen om Jeruzalem op gewelddadige wijze te ‘bevrijden’ van de Joden. Dit thema staat ook centraal op het kamp in Loon op Zand (‘Jeruzalem, onze hoofdstad’)’.

Bloedsprookje
Mols schrijft in zijn brief nog het volgende: ‘Lang voor Hamas ooit gezegd had, dat alle Israëlieten de zee ingedreven moesten worden, hadden zionisten al vòòr 1948 gesteld, dat Palestina van de aardbodem moest verdwijnen en verklaarde de ‘held’ David Ben- ­Gurion, dat vernietiging van Palestijnen geoorloofd was, ja zelfs gewenst.’ Vervolgens haalt hij een recent boek aan, waarin de orgaanhandel een rol speelt in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarin ‘wordt betoogd (en ook aangetoond), dat met name in de West Bank veel mensen bewust niet gedood worden, zodat ze als gedwongen orgaandonor kunnen dienen. Lees daarvoor The right to Maim van Jasbir K. Puar. Een ergere vorm van terrorisme is haast niet te bedenken. Daarom moet niet een Palestijns jongerenkamp met een volkomen gerechtvaardigd thema verboden worden, maar organisaties die zich achter een terroristische, antisemitische staat opstellen’.

Luden herkent zich totaal niet in het beeld dat Mols oproept, die stelt dat de pro-Palestijnse stichtingsvoorzitter ook verkeerde quotes van David Ben-Gurion aanhaalt. ‘Alsof deze leugens nog niet genoeg waren, doet Mols er nog een schepje bovenop en komt hij met een oude antisemitische complottheorie op de proppen. De Joden zouden de Palestijnen ‘bewust niet doden’, zodat ze als gedwongen orgaandonor kunnen dienen: een klassiek antisemitisch bloedsprookje. De ‘bron’ die vervolgens wordt aangehaald, het boek The Right to Maim, is reeds volledig ontkracht.’ Dat Mols na zijn antisemitische betoog juist pleit voor een verbod op het CIDI, is dan ook ronduit lachwekkend, aldus Luden, die opnieuw het medium aanvalt. ‘Het Brabants Dagblad zou er goed aan doen om dit soort kwaadaardige onzin niet af te drukken’.

Abou Rashed
Voorlopig is er nog geen einde gekomen aan de discussie over het kinderkamp in Loon op Zand, dat nog gehouden moet worden. Onderzoeksjournalist Carel Brendel stelt dat er wel degelijk sprake is van een omstreden kampement. Dit vanwege Abou Rashed, een van de vermeende belangenbehartigers van Hamas in Nederland. Hij zou nauwe banden onderhouden met de Palestijnse terreurorganisatie. Abou Rashed heeft op Facebook in het Arabisch een oproep gedaan dat zoveel mogelijk kinderen naar zijn scoutkamp in Loon op Zand komen. Er worden activiteiten aangekondigd onder toezicht van ‘broeders en zusters’ die gespecialiseerd zijn in scouting en onderwijsprogramma’s. Abou Rashed wordt al tijden in verband gebracht met fondsenwerving voor Hamas. Ook was hij aanwezig op een bijeenkomst met ambtenaren van minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel.

Het zomerkamp wordt voorlopig niet afgeblazen omdat de beheerder van kampeerterrein De Mussenberg in Loon op Zand dit niet zou willen doen. De reservering voor het betreffende weekeinde op naam van Cultureel Centrum Al Quds in Rotterdam, zo schreef het Brabants Dagblad eerder. De contactpersoon voor de reservering is ene Israa Abou Rashed, de dochter van. “Ze was hier voor reservering met haar vader. Ze zijn al eerder voor een weekeinde met kinderen en begeleiding geweest. Dat is prima verlopen. Ons is nooit iets bijzonders opgevallen,” meent eigenaar Eric van Leeuwen. De PVV heeft hem wakker geschud. “We hebben geen zin dat onze naam in verband wordt gebracht met activiteiten zoals de PVV die noemt.” Van Leeuwen kan zich amper iets voorstellen bij extremistische bijeenkomsten op zijn kampeerplek. “Er zijn bij ons altijd verschillende groepen tegelijk. En wij zelf zijn continu in de buurt.” Cultureel Centrum Al Quds was onbereikbaar voor commentaar.

Categorie:

Home » Nieuws » Woordenstrijd in Brabants Dagblad om ’terreurkamp’