‘Fondsenwerver Hamas ontmoet ambtenaren Kaag’

Kaag
Flickr

De Arabier Abou Rashed, die door de Israëlische geheime dienst in het verleden werd gezien als fondsenwerver voor terreurorganisatie Hamas, heeft naar eigen zeggen een bijeenkomst bijgewoond met ambtenaren van minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hij zou aanwezig zijn geweest bij een workshop over Gaza. Deze bijeenkomst was georganiseerd door NGO Oxfam Novib, die onlangs in opspraak kwam door medewerkers die vrouwen in de derde wereld seksueel hebben misbruikt. Inmiddels heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer minister Kaag om opheldering gevraagd over de workshop.

Abou Rashed zou niet alleen aan fondsenwerving voor Hamas hebben gedaan, maar zou ook in verband zijn gebracht met de Stichting Al Aqsa Nederland. Van deze club zijn tegoeden bevroren vanwege vermeende financiering van de terreurorganisatie. Op Facebook plaatst de Arabier een aantal foto’s van een bijeenkomst over de Gazastrook. Hij noemt het ‘een workshop’ en beweert dat hierbij ambtenaren van de het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de portefeuilles Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking onder vallen, aanwezig waren.

De VVD spreekt schande van de uitlatingen van Abou Rashed op Facebook en heeft schriftelijke Kamervragen gesteld. VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker wil van Kaag weten de workshop van Oxfam Novid is gefinancierd met belastinggeld. Die organisatie vangt immers veel overheidsgeld voor haar goede doelen. Becker: ‘Nederland moet zich verre houden van het steunen van personen of organisaties die Israël willen boycotten. We hebben in het verleden afgesproken geen steun te verlenen aan groeperingen die Israël boycotten. De berichten van Abou Rashed op sociale media wekken de schijn van betrokkenheid’. Ook vraagt ze aan Kaag hoeveel geld Oxfam Novib heeft gekregen in 2016 en 2017.

Minister Kaag krijgt al geruime tijd kritiek over haar vermeende partijdigheid in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Kaag was in het verleden werkzaam op hoge posities werkzaam binnen UNRWA, de VN-organisatie die er is voor Palestijnen die in de buurlanden van Israël wonen. Tevens is ze getrouwd met een voormalige minister van de Palestijnse Autoriteit. Rond haar aantreden was er veel ophef in de media omdat ze vanwege haar verleden en privésituatie niet partijdig zou zijn in het Israëlisch-Palestijnse conflict. In januari kwam Kaag in het nieuwe omdat ze buiten weten van de Tweede Kamer om had besloten om UNRWA versneld geld te geven. Later werden er Kamervragen gesteld over Kaag en een Arabisch bloedsprookje.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Fondsenwerver Hamas ontmoet ambtenaren Kaag’