Joodse kandidaat Antwerpen in opspraak en weg

Aron Berger
Joods Aktueel

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober is in Antwerpen een hoop te doen om de Joodse kandidaten die politieke partijen op hun lijsten zetten om Joodse kiezers binnen te halen. Nadat vorige week werd bericht dat het christendemocratische CD&V de populaire rabbijn Aaron Malinsky had binnengehaald, maakte die partij deze week bekend toch niet hem in zee te gaan. In plaats Malinsky werd gekozen voor de prominente Joods-orthodoxe Antwerpenaar Aron Berger (42). Hij riep vervolgens weerstand op door zijn uitspraken uit het verleden en om diefstal. Hij moest woensdag het veld ruimen.

Vrouwen geen hand
Berger is een geëngageerde Joodse Antwerpenaar die zich onder meer bezig houdt met het inburgeren van Joodse nieuwkomers. De Vlaamse media berichtten eerder deze week over Bergers uitlatingen van weleer. Op de lokale zender ATV zei hij in 2013 het volgende over jongens en meisjes die op dezelfde school zitten: “Dat is niet alleen discriminatie, maar ook kindermishandeling. Het is onaanvaardbaar.” Ook kijken velen ervan op dat Berger vrouwen geen hand wil geven. Hierover zei hij eens: “Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Partij geschrokken
Het partijkader schrok en kwam in het verweer. Sommigen twijfelden openlijk aan de kandidatuur van Berger, die op plek negen van de Antwerpse CD&V-lijst staat. Verschillende vrouwelijke partijprominenten waren dinsdag niet blij met de komst van Berger. “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is voor mij elementair,” zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) van Onderwijs. “In Vlaanderen wordt elkaar de hand geschud. Ik vind het belangrijk dat er ook een hand wordt gegeven aan vrouwen. Ook in Antwerpen. Dit is een probleem dat zo snel mogelijk moet uitgeklaard worden.”

Partijgenoot en Kamerlid Hendrik Bogaert op Twitter: ‘Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij’. Op de Vlaamse zender Radio 1 zei Bogaert: “Als je geen respect kan opbrengen voor een andere persoon, dan zit je in een ander filosofisch kader als dat van de CD&V, een kader dat niet verenigbaar is met dat van het christendom. Met alle respect, maar het is niet compatibel met onze basiswaarden en zo iemand hoort dan ook niet thuis op een CD&V-lijst. De openheid van de partij is goed maar niet onbeperkt.”

Diefstal
Niet alleen de uitspraken uit het verleden zaten Berger dwars, maar ook werd op woensdag bekend dat hij kort geleden nog is veroordeeld voor het stelen van 28.500 euro van een oude, zieke man. “”De feiten zijn ernstig”, oordeelde de Antwerpse rechtbank eind maart, aldus Het Gazet van Antwerpen. “De beklaagde had geen enkel respect voor de eigendomsrechten van de man, die door zijn hoge leeftijd en zijn zwakke gezondheid extra kwetsbaar was, wat de beklaagde goed wist. Hij heeft het vertrouwen van het slachtoffer, die dacht dat hij belangeloos geholpen werd door Berger, volledig beschaamd.” De rechtbank verklaarde Berger schuldig, maar schortte de zaak op omdat hij de familie van het slachtoffer schadeloos heeft gesteld en omdat hij zelf een gezin van negen kinderen heeft. De diefstal werd daarom niet op zijn strafblad vermeld.

Berger trekt zich terug
Op een chaotische persconferentie in de Scheldestad meldde het partijbestuur woensdag dat de kandidatuur van Berger van de baan is. “Na overleg heeft de heer Aron Berger zijn kandidatuur ingetrokken,” aldus de Antwerpse CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. Hij momenteel vice-premier in de federale Belgische regering en was ooit minister-president van Vlaanderen. In oktober hoopt hij in Antwerpen de populaire burgemeester Bart de Wever (N-VA) van de troon te stoten.

Naar verluid heeft Berger in een goed gesprek met Peter en de top besloten om zichzelf terug te trekken. “Na overleg met de minister en enkele partijleden besef ik dat het thema over het geven van een hand niet opgelost zal worden met vandaag een hand te geven aan een vrouw en dit zelfs met de toelating die ik heb van de rabbijn,” aldus Berger. Gisteren had Kris Peeters laten verstaan dat Berger – als hij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou staan – wel degelijk de hand zou moeten schudden van vrouwen, iets wat ingaat tegen de man zijn geloofsovertuiging.

Berger in de persconferentie: “Ik wens te benadrukken dat ik de samenleving in Antwerpen en België begrijp en dat ik de gevoeligheden begrijp. Volgens mijn geloof staat nergens dat er geen hand aan een vrouw mag gegeven worden. Maar toch wordt het in mijn gemeenschap zo aangeleerd dat het niet aanraken van een persoon van een ander geslacht een vorm van respect is. Met die reden heb ik besloten om mijn kandidatuur niet langer te stellen.”

Joodse kiezers gewild
Volgens experts doen Vlaamse partijen er momenteel alles aan om Joodse kiezers in Antwerpen binnen te halen. Het gaat om een grote kiezersgroep van circa 30.000 mensen (en tussen de 15.000 en 20.000 stemgerechtigden). Omdat in België een stemplicht van kracht is, zijn de Antwerpse Joden een belangrijke kiezersgroep. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2012, stuntte de liberale Open VLD met een prominente Joodse kandidaat. Die stond op plaats vier van de lijst, maar behaalde meer stemmen dan de nummers twee en drie. Hij kon schepen – wethouder – worden in een nieuw college.

Volgens politicoloog Dave Sindaret is het aantrekken van bepaalde Joodse kandidaten niet zonder risico’s. “CD&V pakt nu uit met Aron Berger. Maar de controverse rond zijn standpunten toont ook het gevaar van zo’n keuze: je riskeert dat je campagne voor een subgroep, in dit geval de Joods-orthodoxe gemeenschap, botst met je bredere verhaal dat je als partij wil brengen en waarvoor je wil staan,” aldus Sindaret in HLN. “Anders gezegd: dat die persoon normen en waarden uitdraagt die niet verenigbaar zijn met de algemene groep kiezers. Zeker, in dit geval, bij de vrouwen.”

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Joodse kandidaat Antwerpen in opspraak en weg