Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
CD&V Antwerpen haalt populaire rabbijn binnen

De Vlaamse partij Christen-Democratisch & Vlaams (CD&V) heeft in Antwerpen een slag geslagen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. In de strijd om de Joodse stem in de Scheldestad heeft het CD&V de populaire rabbijn Aaron Malinsky binnen gehengeld. Dit meldt het dagblad De Morgen. De Vlaams-nationalistische N-VA van burgemeester Bart de Wever en de liberale Open VLD – de zusterpartij van de Nederlandse VVD – zouden ook hebben geprobeerd om Malinsky in te lijven. Misschien krijgt de rabbijn een hoge plaats op de Antwerpse CD&V-lijst. Er zijn ongeveer dertigduizend Joodse Antwerpenaren.

Aaron Malinsky werd in Vlaanderen vooral bekend door zijn deelname aan de tv-quiz De slimste mens. Hij is tevens bestuurslid van de grootste Joodse gemeenschap in Antwerpen en zet zich al jaren in voor de dialoog tussen Joden, christenen en moslims. In januari gaf de rabbijn aan dat hij de politiek in wilde gaan, waarna verschillende partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum aan hem begonnen te trekken. “Ik wil mij achter CD&V scharen,” zegt hij nu. Het is nog onzeker of hij op de lijst komt, maar Malinsky staat daar zeker voor open. “Ik wil dit graag doen, maar ik wil ook weten of ik verkozen kan raken,” zegt hij.

Eigenlijk is het voor Malinsky een come back in de Vlaamse politiek. In 2006 deed hij bij de gemeenteraadsverkiezingen al eens mee voor de sociaaldemocratische SP.a van toenmalig burgemeester Patrick Janssens. Toentertijd werd de politiek opgeschrikt door de moord op een Somalisch gezin door Hans van Temsche, een neef van een volksvertegenwoordiger van het Vlaams Belang. Hoewel Van Temsche geen racistische motieven bleek te hebben, werd dit beeld wel gecreëerd, waardoor Janssens de verkiezingen won. Malinsky stond echter op een onverkiesbare plaats. Het is ook niet duidelijk of veel Joodse Antwerpenaren toen specifiek op hem hebben gestemd.

Volgens De Morgen is het binnenhalen van Malinsky niet zonder gevaren. In 2016 kwam hij in opspraak toen hem in het Canvas-programma De afspraak werd gevraagd wat hij zou doen als zijn zoon homoseksueel zou blijken te zijn zijn. “Binnen onze kringen is het ondenkbaar dat iemand homo wordt, omdat de jongeren niet naar discotheken gaan en dus niet in de verleiding komen,” zei de rabbijn, die achteraf zijn excuses moest aanbieden aan de LHBTI-gemeenschap. Die uitschuiver is hem mogelijk ook vergeven door de Joodse gemeenschap, die uit circa dertigduizend man bestaat. De Antwerpse Joden vormen een interessante kiezersgroep voor politieke partijen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X