Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Ophef over vereniging ‘Joden in de AfD’

In Duitsland is beroering ontstaan door een vereniging binnen de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) met de naam ‘Joden in de AfD’ of ‘JAfD’. Deze naam voor Joodse AfD-leden stuit te veel Duitse Joden en niet-Joden tegen de borst in verband met het beladen verleden van Duitsland. De club moet nog opgericht worden, maar nu is er al veel discussie, onder meer omdat neonazi’s zich binnen de partij zouden manifesteren. De AfD kent echter ook een groep ‘Christenen in de AfD’, zo laat de partijleiding weten. Een van de initiatiefnemers van beide verenigingen is is de Rusland-Duitser Dimitri Schulz uit Wiesbaden, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Volgens Schulz is de AfD de enige partij die de Joods-christelijke signatuur van Duitsland kan redden van de ondergang. In Wiesbaden en daarbuiten roept hij zoveel mogelijk mensen op om bij de deelstaatverkiezingen in Hessen op de partij te stemmen. Schulz, die een actief partijlid is, zegt nooit iets van antisemitisme binnen de AfD te hebben gemerkt. Hij loopt er niet voor weg dat het antisemitisme in Duitsland uit de rechtse hoek komt, maar volgens hem is Jodenhaat onder moslims een veel groter probleem dan onder autochtone Duitsers. Op 7 oktober wordt ‘Joden in de AfD’ dus opgericht. Vooralsnog zouden zich twintig mensen hebben gemeld, maar volgens de oprichters kan de groep uitgroeien tot zeker 1.400 leden. Een van de oprichters benadrukt dat de JAfD zich moet gaan bezighouden met Jodenhaat door moslims.

Publiciteitsstunt
Joodse organisaties in Duitsland noemen de aankondiging van de AfD om deze vereniging op te richten ‘een publiciteitsstunt van een partij waarin antisemieten zich heel erg thuis voelen’. De partij gebruikt Joden ‘als vijgenblad voor bot AfD-racisme’, zo luidt de kritiek vanuit georganiseerd Joods Duitsland. De organisaties waarschuwen ervoor dat ‘Joden de AfD kunnen legitimeren’. De Joodse gemeente in Offenbach, nabij Wiesbaden, is niet te spreken over het voornemen voor een JAfD, zegt voorzitter Alfred Jacoby in de FAZ. Volgens hem is het idee ‘absurd’, omdat AfD-leider Alexander Gauland onlangs nog Hitler en het nationaalsocialisme aanduidde als ‘een hoopje vogelpoep in de Duitse geschiedenis’. Ook herinnert hij aan de Thüringse AfD-leider Björn Höcke, die het Holocaustmonument in Berlijn hekelde en liepen er volgens hem neonazi’s in de AfD-demonstranties in Chemnitz mee die de verboden Hitlergroet brachten.

AfD-partijtop tevreden
Binnen de AfD-partijtop wordt het oprichten van de JAfD toegejuicht. Volgens Beatrix von Storch, lid van de Bondsdag en het AfD-partijbestuur, zorgt deze groep ervoor dat ‘na de christenen nu ook de Joden in de AfD een stem en een aanspreekpunt hebben’. Bovendien laat de AfD hiermee zien dat zij zich serieus inzet voor ‘het behoud van onze Joods-christelijke erfenis’. Ook Erika Steinbach, het rechts-conservatieve voormalige CDU-Bondsdagslid, is enthousiast. “In de AfD is plek voor Joden, terwijl in Berlijn Joden niet meer met een keppeltje over straat kunnen,” aldus Steinbach. Vorig jaar trad ze uit de CDU. Thans is zij directeur van de pas opgerichte Erasmus Stiftung. Deze stichting moet het wetenschappelijk bureau van de AfD worden. Op 7 oktober wil ze graag bij de oprichting van de JAfD zijn.

Symposium
Eerder dit jaar organiseerde de AfD samen met Joden een symposium tegen antisemitisme in de Bondsdag. Tijdens de bijeenkomst, die in een van de vergaderzaken van het parlement werd gehouden, spraken voornamelijk Joden die zich angehaugt voelen bij de AfD. De partij wil een vriend van Israël zijn en heeft zich tegen het antisemitisme gekeerd. De partij vindt dat er hardere straffen moeten komen tegen Jodenhaat. De Duitse overheid is in haar optiek te soft. Joden uit binnen- en buitenland waren op het symposium aanwezig om te spreken over hun kijk op het antisemitisme in het hedendaagse Europa.

Björn Höcke
Begin 2017 kwam de AfD in opspraak vanwege de uitspraken van partijprominent Björn Höcke. De voorman van de AfD in Thüringen had gezegd dat het Holocaustmonument in Berlijn ‘een gedenkteken van de schande’ is. Volgens hem is er geen enkel land in de wereld met zo’n groot monument dat doet denken aan de fouten die het in het verleden heeft begaan. Höcke kreeg kritiek over zich heen uit binnen- en buitenland, maar bleef overeind omdat de partijleiding hem steunde. Voorman Gauland gaf hem gelijk omdat het volgens hem ‘letterlijk een monument van de schande is’.

De AfD kwam bij de Bondsdagverkiezingen van 2017 met 92 zetels in het parlement. Het is voor het eerst sinds 1945 dat rechts-nationalisten in het Duitse parlement vertegenwoordigd zijn. De AfD de derde partij van de Bondsdag en komt in recente peilingen op de tweede plaats. Het Joods Wereldcongres hekelt de oprichting van een vereniging Joden in de AfD en heeft ook kritiek gehad op de verkiezingswinst van de partij.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X