Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Nederlands-Joodse man in Spandau mishandeld

In de Berlijnse gemeente Spandau is dit weekend een Joodse man van Nederlandse komaf mishandeld. Hij liep door de stad en werd aangesproken door twee voorbijgangers. Ze vroegen in het Engels: ‘Ben je Joods?’ Toen de man hen vroeg waarom ze dit wilden weten, ramden ze er op los. Het slachtoffer werd geschopt en geslagen, waarna de daders zich middels een taxi uit de voeten maakten. De Joodse Nederlander raakte lichtgewond en is aan zijn verwondingen in het ziekenhuis behandeld. De Duitse politie zoekt nog naar de daders, van wie momenteel ieder spoor ontbreekt.

Het is niet voor het eerst dat Joden in Berlijn worden aangevallen of mishandeld vanwege hun achtergrond. Openlijk antisemitisme komt weer voor in de Duitse straten. Afgelopen december ging het op de Pariser Platz mis tijdens Chanoeka. Een paar dagen voor het aansteken van de Chanoekia werden er voor de Brandenburger Tor een paar Israëlische vlaggen verbrand. Ook zouden er leuzen zijn geroepen als ‘dood aan de Joden’. Dit gebeurde bij betogingen tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Duitse politiek sprak zijn verontwaardiging uit over de gang van zaken, maar kon vanwege de vrijheid van meningsuiting weinig doen.

Afgelopen zomer werd nog een Duits-Joodse man in Düsseldorf aangevallen. Het gebeurde in de oude binnenstad. “Onze onderzoekers gaan uit van een antisemitisch delict,” zo verklaarde de politie na de aanval. Het incident vindt volgens de politie afgelopen vrijdagavond plaats. Het slachtoffer, een 17-jarige Joodse jongen, was herkenbaar als Joods omdat hij een kippa droeg. De verdachten konden ontkomen. Vermoedelijk zijn ze tussen de achttien en 23 jaar oud. “Ze hadden zwart haar en zwarte baarden. Sommigen droegen witte T-shirts. Volgens de puber zien ze er zuidelijk of Noord-Afrikaans uit,” voegde de politie eraan toe, zo meldt de Jüdische Algemeine Zeitung – de Duitse evenknie van Jonet. Het slachtoffer zou door een groep van tien jonge mannen zijn aangevallen.

Hetzelfde aantal mensen sloeg ook in op een Syrische Joodse man. Dit gebeurde begin juli op het Museuminsel in Berlijn, waar de man aan het genieten was van een mooie zomeravond. Aan het einde van de avond liep hij door het James Simonpark op het eiland. Hij zag een groep landgenoten zitten en vroeg hen om een sigaret. Die werd hem gegeven. Tegelijkertijd werd hij herkend als Joods door zijn halsketting met Davidster en meteen werd hij daarop aangesproken. Een man uit de groep drong zich op en griste de sigaret uit zijn mond. Hij trok de ketting weg, slaakte antisemitische scheldwoorden en gaf de Joodse Syriër een klappen in het gezicht. Dit keer kon de politie wel ingrijpen. Zeven mannen en drie vrouwen werden ingerekend. De meeste verdachten zijn Syrische asielzoekers, maar er zitten ook een paar Duitsers bij.

Eerder dit jaar werd een jongen in de Duitse hoofdstad met een keppeltje op straat gemolesteerd met een riem door een Arabische voorbijganger. Het slachtoffer filmde de aanval. Hoewel het later om een experiment bleek te gaan, was hiermee toch aangetoond dat het erg gemakkelijk is om als Joods uitziende persoon te worden lastiggevallen of in elkaar te worden geslagen. In Duitsland sprak de politiek schande van de aanval en ook riep de voorzitter van de Centrale Joodse Raad op om geen kippa’s meer te dragen. Er kwam een solidariteitsactie op gang van niet-Joden die met zijn alleen de straat opgingen met kippa. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X