Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Syrische Jood in Berlijn aangevallen

Een Syrische Jood is op straat in Berlijn aangevallen door circa tien verdachten. De belagers herkenden hem als Joods omdat hij een ketting met een Davidster droeg. De aanval gebeurde stadsdeel Mitte in de nacht van zaterdag op zondag. De politie was snel ter plaatse. Zeven mannen en drie vrouwen werden ingerekend, en meegenomen naar een cellencomplex. De meeste verdachten zijn Syrische asielzoekers, maar er zitten ook een paar Duitsers bij.

Rond half een in de nacht liep het Syrische slachtoffer in het James Simonpark op het Museumsinsel. Hij zag een groep landgenoten zitten en vroeg hen om een sigaret. Die werd hem gegeven. Tegelijkertijd werd hij herkend als Joods door zijn halsketting met Davidster en meteen werd hij daarop aangesproken. Een man uit de groep drong zich op en griste de sigaret uit zijn mond. Hij trok de ketting weg, slaakte antisemitische scheldwoorden en gaf de Joodse Syriër een klappen in het gezicht.

Het 25-jarige slachtoffer probeerde tevergeefs te ontsnappen. Liggend op de grond werd hij vervolgens geslagen en geschopt door verschillende mensen uit de groep. Pas toen voorbijgangers zich haastten om de man te helpen, stopten de aanvallers met hun actie en zetten ze het op het rennen. Het slachtoffer had snijwonden in zijn hoofd en moest later worden behandeld in een polikliniek.

De politie was snel ter plaatse en arresteerde in de buurt van de plek des onheils zeven mannen en drie vrouwen. Ze zijn tussen de vijftien en 25 jaar oud. Twee van de vrouwen zijn Duitse staatsburgers, de derde nationaliteit is nog onbekend. De zeven mannen zijn allemaal Syrische staatsburgers. De politie arresteerde iedereen en bracht de groep naar een detentiecentrum. In de loop van de nacht zijn ze vrijgelaten. Het is de bedoeling dat ze in beeld blijven bij de politie en dat ze zich later melden voor vervolging.

Het is niet voor het eerst dat Joden in Berlijn worden aangevallen. Dit voorjaar filmde een slachtoffer hoe hij door moslims op straat werd belaagd met een riem, later bleek het om een experiment te gaan. De voorzitter van de Centrale Duitse Joodse Raad deed niettemin een oproep aan Joden om niet langer een kippa op straat te dragen. Daarop kwam weer een publieksactie van tienduizenden Duitse niet-Joden die met zijn alleen demonstratief kippa’s droegen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X