Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Mogelijk zaligverklaring anti-Joodse kardinaal

Er is heibel ontstaan rond een omstreden Poolse kardinaal die in de toekomst mogelijk zalig wordt verklaard. De geestelijke, August Hlond, stond bekend om zijn antisemitische gedachtegoed. Ook wordt hij beschuldigd van stemmingmakerij tegen Duitse Sileziërs, die tot en met 1945 woonden in wat nu Zuidwest-Polen is. Hlond leefde van 1881 tot 1948. In de jaren na de oorlog probeerde hij Duitstalige bischoppen te vervangen door Poolse. Zowel de Duitstalige minderheid als de Joden in Polen, en daarbuiten, tekenen protest aan tegen de zaligverklaring.

Hlond schreef onder meer: ‘Het is een feit dat de Joden strijden tegen de katholieke Kerk, volharden in het vrije denken en de voorhoede zijn van goddeloosheid, bolsjewisme en subversie’. De kardinaal zou tevens hebben opgeroepen geen zaken te doen met Joodse handelaars. Maar hij sprak zich ook uit tegen fysiek geweld tegen Joden en hun bezittingen. Niettemin was het onlangs de Amerikaanse rabbijn David Rosen die op deze eerste zaken hamerde. Rosen is ook verontwaardigd dat Hlond de moord op veertig Joden in Polen in 1946 nooit heeft veroordeeld. Deze Joden werden na de Sjoa omgebracht om wie ze waren. Vanuit Rome is nog niet gereageerd.

Afgelopen mei ondertekende paus Franciscus alvast een decreet waarin ‘de heroïsche deugden van de kardinaal’ worden erkend. Twee vooraanstaande Joodse organisaties, waaronder het Amerikaans Joods Congres (AJC), hopen dat de paus nooit zijn zegen zal geven voor de zaligverklaring van Hlond. Ze verwijzen naar paus Benedictus XVI, die eerder besloot om de zaligverklaring van pater Leo Dehon, de stichter van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus, uit te stellen. Benedictus stelde een onderzoek in naar zijn vermeende antisemitische uitingen.

Rosen en de AJC schrijven dat een zaligverklaring zou worden beschouwd als ‘een goedkeuring van de uiterst negatieve houding van kardinaal Hlond ten opzichte van de Joodse gemeenschap’. Ook het Simon Wiesenthal Centrum wijst een zaligverklaring van de hand. Deze zou het antisemitisme in Polen kunnen aanmoedigen. Polen maakte dit jaar geen beste beurt door een speciale wet in het leven te roepen over de Holocaust, die iedereen strafbaar stelt die zegt dat de Polen ook zouden hebben meegedaan aan de Sjoa. Er volgde een storm van kritiek, waaronder van het CJO. Onlangs werd de omstreden wet afgezwakt.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X