Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Thaise jongens bevrijd dankzij Israëlische techniek

De Thaise voetballers die momenteel worden bevrijd uit een Thaise grot zijn vrij gekomen dankzij een speciale techniek uit Israël. De twaalf jongens en hun coach raakten onlangs opgesloten in de grot Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Sindsdien wordt er alles aan gedaan om hen te bevrijden en is er een mediahype ontstaan. Dankzij het speciale radiosysteem van het Israëlische bedrijf Maxtech Networks kan de groep nu ook echt uit de grot worden gehaald. Op het moment van het schrijven van dit artikel zijn al vijf jongens gered.

“Onze technologie heet Mesh. Het is een systeem dat om obstakels heen kan gaan,” zegt CEO en grondlegger Uzi Hanuni van Maxtech Networks tegen CNN. “Als er twee communicatieapparaten zijn en die worden niet met elkaar verbonden vanwege de wanden van een grot die ertussen liggen, dan zetten we een derde in die deze twee met elkaar verbindt. Zo springt de informatie van punt naar punt, zodat er alsnog gecommuniceerd kan worden.” De Thaise en internationale reddingswerkers, die sinds 23 juni bij de Tham Luang zijn, gebruiken deze Israëlische uitvinding om de jongens en hun trainer te bevrijden.

De technologie van Maxtech Networks reikt tot wel één kilometer diep, aldus Hanuni. Normaal gesproken is er een directie linie in het gezichtsveld nodig, maar nu hoeft dat niet meer en dit is ideaal voor een ingewikkeld grottencomplex zoals van de Tham Luang. Hanuni: “Deze techniek zou ieder reddingsteam in de wereld moeten hebben. Het is een cruciaal middel om mensen te kunnen redden die vast zitten in een onherbergzame ruimte zoals een grot. En soms zijn er natuurrampen waarbij alle communicatievormen die we kennen onbruikbaar raken. In dat geval is onze radiofoon een erg goed alternatief.”

Op zaterdag 23 juni 2018 raakte een voetbalteam van twaalf jongens, tussen de elf en zestien jaar oud, met hun 25-jarige trainer in de gangen van de grot vermist. De Tham Luang was door zware regenval voor een groot deel onder water te komen staan. Na negen dagen ontdekten duikers de groep op vier kilometer van de ingang. Allen waren in leven. Sindsdien werd de groep bevoorraad door duikers en werden verschillende evacuatie-opties onderzocht. De jongens, die niet kunnen zwemmen, konden de grot nog niet op eigen kracht verlaten.

Het complex is zelfs voor ervaren duikers lastig toegankelijk door de nauwe gangen en de sterke stroming van het water. Een tocht van de ingang naar de groep duurt vijf tot zes uur, en kost drie flessen met perslucht. Een zeer ervaren duiker vond de dood bij de reddingsactie. Op zondag zijn vier tieners naar buiten geleid en op maandag volgde er nog een. Naar verwachting zullen ze allemaal levend uit de grot komen. Als laatste zal de trainer het stelsel verlaten. Hij wil dat eerst zijn voetballers gaan, onder meer omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor wat er gebeurd is. Buiten is een mediacircus ontstaan met meer dan duizend journalisten en verslaggevers van over de hele wereld. Naar verwachting zal de Thaise koning Rama X, alias Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangku, de dertien onderdanen feestelijk ontvangen in Bangkok. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X