Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Aanvaller HaCarmel toont geen berouw

Salah A., de man die ervan verdacht wordt het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam te hebben aangevallen, zegt geen berouw te hebben van zijn daad. Dit zegt hij in een interview met de Telegraaf. Naar eigen zeggen kent hij de Joodse eigenaar van het eethuis toch niet. Momenteel loopt de Syrische asielzoeker vrij rond, omdat het Hof hem vorige week weer op vrije voeten stelde. Woensdag komt zijn zaak voor de rechter en zal duidelijk worden welke straf de asielzoeker zal krijgen.

Saleh A. zegt: “Ik deed het voor mijn broeders en zusters in Palestina.” Hij woont in een appartementje in Amsterdam-Zuid, niet ver bij HaCarmel vandaan. Op 7 december 2017 maakte hij met een stok de ruiten van het restaurant kapot terwijl hij ‘Allahoe akbar’ riep. Vervolgens drong hij de zaak binnen en pakte hij daar een Israëlische vlag weg. Buiten kon de man worden overmeesterd. A. vertelt aan de Telegraaf dat ‘de Palestijnse zaak hem aan het hart’ gaat.

De Syrische asielzoeker leeft thans vier jaar in Nederland, waar hij naartoe vluchtte vanwege de Syrische burgeroorlog. Naar eigen zeggen ging hij compleet door het lint toen hij de Israëlische vlag in het restaurant zag hangen. “Toen knapte er iets in mij. De vulkaan in mij barstte. Het kwam door de beslissing van Trump om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te vestigen,” aldus verdachte A. Hij zegt niets tegen de Nederlanders te hebben en stelt geen fanatieke moslim te zijn. Ook kent hij de Joodse restauranthouder niet. “Ik snap dat hij geschrokken is, maar wat is gebeurd, is gebeurd.” Enig berouw toont hij niet.

Het verbaasde A. dat de Nederlandse politie hem niet in elkaar sloeg toen hij werd opgepakt. In thuisland Syrië is dat wel anders, zo meldt de Telegraaf. “Politie Nederland heel goed,” zegt de asielzoeker met een glimlach, die erop rekende te worden gedood na zijn daad. Uit het interview komt naar voren dat A. een man met trauma’s moet zijn. Hij is gescheiden van zijn vrouw, ziet zijn vierjarige zoontje niet vaak en verloor zijn tweejarige dochtertje in de Syrische burgeroorlog.

De krant deed ook aan wederhoor bij advocaat Herman Loonstein van de eigenaren van HaCarmel. Hij schrikt van de uitlatingen van A. “Het bevestigt wederom dat het om een aanslag ging. Nederlandse autoriteiten wilden dat woord niet in de mond nemen, omdat de zaak gebagatelliseerd moest worden. Het OM en vooral burgemeester Van Aartsen hebben de zaak totaal verkeerd ingeschat.’’ Het Openbaar Ministerie (OM) heeft al aangekondigd de beroering die de daad heeft veroorzaakt mee te laten tellen in de eis. Ook wordt ‘discriminatie’ als onderdeel meegenomen, omdat A. gericht geweld heeft gebruikt tegen een Joods restaurant. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X