Turkije zweert wraak om gevangen Ebru in Israël

Turkije
Twitter

De Turkse regering is kwaad op de autoriteiten van Israël omdat deze een van haar onderdanen sinds een maand ten onrechte zou vasthouden. Het gaat om de 27-jarige Ebru Özkan, die op 11 juni werd opgepakt op het vliegveld Ben Gurion toen ze terug wilde vliegen naar Turkije. De dame zou hebben opgebiecht flesjes parfum naar Israël hebben gesmokkeld voor Hamas, maar zij ontkent dit nu. Intussen is Özkan aangeklaagd door het Israëlische OM en zit zij vast. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken is woest. In Turkije is inmiddels de actie ‘Free Ebru Özkan’ gestart.

In 2016 besloot de Turkse om Israël met een georganiseerde groepsreis te bezoeken. Op het vliegveld in Istanbul werd ze benaderd door een van de gidsen, Mohammed Samer, die haar vijftien parfumflesjes aanbood. Het zouden geen geurtjes uit het taxfree gedeelte zijn geweest. Samer zou haar hebben gezegd dat ze de flesjes moest meenemen naar Israël om zo geld wit te wassen voor terreurorganisatie Hamas. Özkan zou hebben toegestemd en nam ze mee tot in haar hotel, waar de flesjes de volgende dag zouden zijn opgehaald door een onbekende man.

Özkan maakte haar reis af en ging terug naar Turkije, waar ze als secretaresse werkte voor een onderzoekscentrum waar ook Hamas-activisten zouden werken.  Ze vertelde de activisten over haar plan om in juni van dat jaar opnieuw naar Israël te reizen en in Jeruzalem de rotskoepelmoskee te bezoeken. Vervolgens zou ze door een van hen, Abd al-Latif-Sada, zijn benaderd om een geldbedrag mee te nemen voor een vriend die in het gebied woont. Ze kreeg een leren tas met een telefoon mee, en kreeg de instructie om hierover niets te zeggen tegen de Israëlische douanebeambten. Wel mocht ze zeggen dat de spullen in Turkije gekocht waren.

Voorafgaand aan haar vlucht kreeg Özkan vijfhonderd dollar in cash mee. Abd al-Latif-Sada droeg haar op om tegen de vriend te zeggen: “De chocolade van je vriend, aan wie je het geld hebt gegeven.” Volgens de aanklager van het Israëlische leger (IDF) wist de verdachte op dit moment dat ze met iets illegaals bezig was. Eenmaal in Israël lukte het haar niet om de man op te zoeken en toen ze terug ging naar Turkije nam ze de spullen en het geld weer mee. In juni 2016 was het onderzoekscentrum verplaatst naar een andere plek, maar toch bleef Özkan contact contact houden met Abd al-Latif-Sada.

Later in 2016 verliet ze haar werkplek voor een andere baan, maar in 2017 nam ze opnieuw contact op met haar oud-collega. In dit gesprek zou ze er achter zijn gekomen dat hij een activist van Hamas was. Niettemin verleidde hij haar in 2018 opnieuw om de oversteek naar Israël te maken en geld mee te nemen. Özkan ging akkoord, maar stond er op dit keer geld via de bank in Israël zelf over te maken naar de vriend, mogelijk zodat ze op het vliegveld niet tegen de lamp zou lopen. Abd al-Latif-Sada stelde dat dit niet zou werken en Özkan vroeg haar zus om het geld naar Israël te smokkelen. Zo geschiedde. Echter, op 11 juni werd Özkan alsnog gepakt toen ze wilde terugvliegen naar Turkije.

Sinds het vastzetten van de Turkse zijn de diplomatieke spanningen tussen Israël en Turkije opgelopen. De Turken beweren dat Israël en onrechte een onschuldige staatsburger zou vasthouden, terwijl de Israëli’s menen dat ze een valide zaak met voldoende bewijs hebben. Volgens Özkans advocaat Omara Khamaisi had ze gedurende het gros van haar gevangenschap geen toegang tot juridische bijstand en is ze niet gehoord in het Turks, waardoor haar ondervraging makkelijker verkeerd te interpreteren zou zijn geweest. Özkan zou later zijn gedwongen om een foutieve verklaring te ondertekenen. Tevens  kreeg zou ze niet de mogelijkheid hebben gehad om met haar familie te spreken.

Intussen is de Turkse minister Mevlut Cavusoglu (AKP) van Buitenlandse Zaken verbaal in actie gekomen. Hij beschuldigt Israël ervan om ‘afschrikwekkende maatregelen’ te nemen tegen Turkse burgers die een reis naar Jeruzalem willen maken. “We zullen ons hiertegen verzetten. Onze betrekkingen zullen pas normaliseren wanneer Israël haar onmenselijke beleid stopt,” zei Cavusoglu. In mei liep de diplomatieke relatie tussen beide landen al een knauw op omdat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de Israëlische ambassadeur Eitan Na’eh op het matje riep vanwege de rellen in de Gazastrook. Niet veel later trok Turkije zijn ambassadeurs terug uit Israël en de Verenigde Staten.

Turkije en Israël hebben een haat-liefdeverhouding. Beide landen zijn officieel vrienden, maar botsen geregeld over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Tegelijkertijd doen de landen nog steeds zaken met elkaar en vindt er handel plaats. Een groot deel van het Turkse volk blijft echter sceptisch ten opzichte van Israël. Voor Özkan is inmiddels de actie ‘Free Ebru Özkan’ opgezet.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Turkije zweert wraak om gevangen Ebru in Israël