Kritiek op antisemitisme-code van Labour

Jeremy Corbyn
wiki

Labour heeft vorige week een antisemitisme-code geïntroduceerd die Jodenhaat binnen de partij moet tegengaan, maar nu al is er uit eigen gelederen veel kritiek op de richtlijn. Parlementariërs en partijleden van Labour wijzen de partijleiding erop dat de code niet ver genoeg gaat. Zo vormt de internationale definitie van antisemitisme, die is ontwikkeld door de International Holocaust Remembrance Alliance en is omarmd door het Europees Parlement, geen onderdeel van de richtlijn, vinden sommige criticasters. De partijtop, waartoe ook leider Jeremy Corbyn hoort, zegt dat deze definitie juist wel voldoende in de antisemitisme-code is opgenomen. Het partijbestuur weerspreekt de beschuldigingen.

De nieuwe richtlijn is nodig omdat het antisemitisme de laatste jaren binnen Labour behoorlijk is toegenomen. Leider Corbyn ligt al tijden onder vuur en beloofde mede daarom maatregelen te nemen. In de code staat: ‘antisemitisme is racisme, het is onaanvaardbaar in onze partij en in de ruimere samenleving’. De parlementariërs Chuka Umunna, Liz Kendall and Anna Turley vinden dit echter niet ver genoeg gaan, zo meldt de BBC. Volgens Umunna moeten alle minderheden en spelers ‘hetzelfde’ worden behandeld en moeten de Joden ‘geen voorkeursbehandeling’ krijgen. Een tegenovergesteld geluid komt van Kendall. Zij wil de antisemitisme-definitie er in hebben en zegt op Twitter: ‘Het spijt me oprecht voor het Joodse volk in dit land. Labour ziet het vreselijk verkeerd. Niet in mijn naam’.

Ook uit Joods Groot-Brittannië klinkt kritiek. De Jewish Leadership Council en het College van Afgevaardigden van Britse Joden zeggen in een gezamenlijke verklaring dat het ‘onmogelijk te begrijpen’ is dat Labor de internationale definitie niet volledig geeft overgenomen; zoals de Britse Joodse gemeenschap, verschillende Britse overheden en gemeenteraden al wel hebben gedaan. De code van Labour, die werd goedgekeurd door een subcommissie van het Nationaal Uitvoerend Comité van de partij, is tot stand gekomen na het interne onderzoek uit 2016 over antisemitisme. Jonathan Goldstein van de Jewish Leadership Council en Marie van der Zyl het College van Afgevaardigden dat het aan de Joden zelf is om te bepalen wat Jodenhaat is.

Volgens de critici er vier voorbeelden in de antisemitisme-richtlijn van Labour. Zo moet het beschuldigen van Joden dat ze loyaal zijn aan Israël ook onder antisemitisme vallen, evenals het afkeuren van mensen die het bestaansrecht van de staat Israël claimen. Tevens zou het vergelijken van het Israëlische regeringsbeleid met dat van de nazi’s onder antisemitisme moeten vallen, als ook het veroordelen van mensen die Israël positiever zien dan andere landen. Deze vier onderdelen komen volgens de critici niet in de richtlijn voor terwijl het Labour-bestuur zegt dat wel op deze punten zal worden gelet.

De actiegroep Labour Against Anti-Semitism, die bestaat uit partijleden die het antisemitisme binnen Labour willen uitbannen, roert zich eveneens en vindt de code een ‘tandeloos document’. Uit een verklaring: ‘De Labour-partij heeft al heel weinig geloofwaardigheid overgelaten als het antiracistische lichaam dat het altijd heeft beweerd te zijn. De formele goedkeuring van dit document zou elke resterende geloofwaardigheid verloren, misschien permanent’

Volgens een bron binnen de partijleiding van Labour is de verklaring van de actiegroep ‘belachelijk en volledig onwaar’. Een woordvoerder van de partij zegt: “Dit zijn de meest gedetailleerde en uitgebreide richtlijnen over antisemitisme die door een politieke partij in dit land zijn aangenomen.” De richtlijn zou juist putten uit voorbeelden van de internationale definitie van antisemitisme en zou praktische voorbeelden van Jodenhaat bevatten, die kunnen worden gebruikt in het geval van klachten. Ook kunnen ze worden gebruikt in politieke onderwijsprogramma’s voor partijleden om zo ‘dieper inzicht in antisemitisme onder de leden te bevorderen’

Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten binnen Labour behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015, is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Dit voorjaar kondigde Corbyn maatregelen aan en had hij een gesprek met Britse Joodse leiders. Hijzelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond.

Categorie:

Home » Nieuws » Kritiek op antisemitisme-code van Labour