Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Verdachte HaCarmel weer in vrijheid gesteld

De 29-jarige Syrische man die ervan wordt verdacht op 7 december vorig jaar de ruiten van het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam te hebben ingeslagen en een Israëlische vlag te hebben gestolen, is weer op vrije voeten. Van het Gerechtshof mag hij zijn proces, dat op 11 juli begint, in vrijheid afwachten. Dan moet hij zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet binnen een straal van honderd meter rond het betreffende restaurant komen. De Raadkamer van het Amsterdamse Hof heeft dit bepaald. Onlangs was zijn advocaat in beroep gegaan tegen het eerdere beslissing van de Raadkamer van de rechtbank om hem tot 11 juli vast te zetten.

 De vraag is of de verdachte zich aan de afgesproken regels zal houden. Op 20 december 2017 had de rechtbank de man al in vrijheid gesteld op bijzondere voorwaarden zoals contact met de reclassering. Omdat hij de afspraken schond door tot twee keer toe niet te verschijnen bij de reclassering, werd hij op 14 mei opnieuw vastgezet. Op 4 juni eiste de Officier van Justitie verlenging van de gevangenneming tot aan de inhoudelijke zitting van 11 juli, hetgeen werd ingewilligd door de rechter. Vervolgens ging de advocaat van de man in beroep tegen deze beschikking. Met succes.

Al eerder bepaalde het Hof in Amsterdam dat er geen sprake was van een terroristisch misdrijf. De Syriër zal daarom worden vervolgd voor vernieling en diefstal. Inmiddels zijn het psychologisch en het psychiatrisch onderzoek naar de mentale gesteldheid van de verdachte afgerond. Op 11 juli zal de zaak inhoudelijk worden behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank. Dan zal ook de Officier van Justitie zijn requisitoir houden en de strafeis opsommen. De kans is groot dat de strafeis hoger uitvalt dan normaal, omdat de daad van de verdachte grote maatschappelijke beroering heeft veroorzaakt. Het gaat hier niet om een gewone diefstal of vernieling. Het Openbaar Ministerie zal tijdens de rechtszaak dan ook fors rekening houden met de context waarbinnen de daad heeft plaatsgevonden. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X