Stripboek over 70-jarige geschiedenis van Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Er is een stripboek uitgekomen over de geschiedenis van het moderne Israël. Medewerker André Diepenbroek van de Israëlische ambassade ontwikkelde het beeldverhaal, dat op jongeren gericht is en hen beter bekend moet maken met de afgelopen zeventig jaar in Israël. Tel Israël – Het verhaal van de Joodse staat is volgens hem bedoeld voor scholieren in het voortgezet onderwijs, ‘al zullen ook veel volwassenen dingen lezen die ze niet wisten’. Diepenbroek vond het belangrijk ‘om de jeugd een kapstok te geven’, zo laat hij weten aan de Evangelische Omroep (EO). De tekenaar is Jan Oreel uit Zeeland.

Tijdens het schrijven moest hij veel zaken schrappen, want hij ontdekte dat schrijven uit kill your darlings bestaat. Het beeldverhaal moet lezers daarom uitnodigen om meer te willen ontdekken, aldus de maker. Volgens hem gaat er soms in Israël wel eens wat mis en zijn het ‘de media’ die daar erg op focussen. Diepenbroek meent dat het ‘een wonder’ is dat de staat Israël werd opgericht. “Dat er na tweeduizend jaar weer een Joodse staat is gekomen, drie jaar na 1945, toen er geen licht meer aan eind van de tunnel leek te komen, is heel bijzonder,” aldus de auteur, die zelf een dochtertje heeft die een spreekbeurt hield over ‘zeventig jaar Israël’.

In het stripboek gaan vier scholieren, Julia, Noa, Aron en Frank, op reis naar Israël, nadat ze die reis als prijs hebben gewonnen. Ter plekke worden ze gegidst door professor David Horowitz. “Met hem kunnen de oudere lezers zich identificeren,” aldus Diepenbroek. Het is echter de vraag of er echt zoveel jongeren zullen zijn die het stripboek zullen lezen. Uit onderzoeken blijkt dat millennials en jongeren nauwelijks nog interesse hebben in het beeldverhaal, dat deze generaties niet langer aanspreekt omdat ze met schermen en bewegende beelden zijn opgegroeid. Stripboekenhandels hebben het moeilijk en velen zijn al failliet gegaan. De winkels die het wel redden, ontvangen al jaren vooral blanke mannen ouder dan vijftig als klanten. Wel is er een momenteel opleving van het beeldverhaal in Frankrijk.

“Het stripverhaal vindt hopelijk zijn weg in het onderwijs,” laat Diepenbroek vallen in zijn interview met de EO. In de rest van het artikel wordt echter niet duidelijk hoe hij de jongelui wil bereiken, met name die jongeren met antisemitische gedachten en vooroordelen over Israël. Vermoedelijk zal de strip wel gretig aftrek vinden in de Bible Belt, waar al vele zielen voor de staat Israël gewonnen zijn. Zoals Diepenbroek zegt: “Dit jubileum mag christenen, die in dezelfde God van Israël geloven, hoop geven. God is trouw door de geschiedenis heen.”

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Stripboek over 70-jarige geschiedenis van Israël