Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Spanning stijgt op de Golan Hoogvlakte

De spanning op de Golan Hoogvlakte neemt toe nu het regime in Syrië een offensief is begonnen tegen de rebellen dat hen naar de grens met Israël drijft. Strijders komen steeds dichterbij en Israël is vastbesloten om de grens tussen de Golan en Syrië te verdedigen. Het land wil geen pro-Iraanse milities langs haar grens. Momenteel wordt de aangrenzende provincie Deraa gebombardeerd. Burgers die op de vlucht zijn komen Israël ook niet in. Wel helpt het land gewonden en is er humanitaire hulp.

Het Israëlische leger (IDF) heeft extra tanks, troepen en artilleriegeschut naar de grens met Syrië gestuurd. Zij moeten een eventuele golf aan rebellen tegenhouden. Mocht het vechten tussen hen en Syrië verschuiven naar de Golan, dan worden beiden door Israël met de grond gelijk gemaakt, zo is de boodschap aan Rusland en Amerika. Beide landen zijn door Jeruzalem op de hoogte gebracht. Rusland steunt het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en helpt hem een handje in de bombardementen op Deraa.

Voor de provincie Deraa werden eerder internationale afspraken gemaakt. Het is een zogeheten de-escalatiezone, waar eigenlijk niet gevochten mag worden. Daardoor was het er in het afgelopen jaar vrij rustig. Die rust is nu voorbij. Zo wordt de hoofdstad Deraa in de nacht gebombardeerd door Syrische en Russische vliegtuigen. Duizenden slaan op de vlucht. De stad staat bekend als een van de plekken waar de opstand tegen Assad in 2011 begon. De vluchtelingen komen Jordanië niet in, omdat dat land reeds 600.000 gevluchte Syriërs in huis heeft en er niet nog meer bij kan hebben.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaald dat hij geen vluchtelingen uit Syrië zal opvangen. Wel biedt Israël humanitaire hulp aan. Zo brengt het IDF vele hulppakketten naar de grens om ze daar over te zetten. Verder worden slachtoffers van de bombardementen in Deraa, die naar de grens worden gebracht, binnengelaten voor een behandeling in Israëlische ziekenhuizen. Sinds 2011 biedt Israël medische en andere humanitaire steun aan Syriërs in de grensgebieden. Vanaf toen zijn er zeker drieduizend Syrische slachtoffers behandeld in Israëlische ziekenhuizen. Momenteel zijn circa 160.000 Syrische burgers aanwezig in het niemandsland tussen Syrië en de Golan Hoogvlakte.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X