Dé online community van Joods Nederland. 13 Tishri 5779 · 22 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Oranjeklanten krijgen rondleiding in JHM

De stichting Amstelveen Oranje en het Joods Historisch Museum (JHM) herbergen eind augustus tachtig leden van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Deze mensen krijgen een exclusieve rondleiding van conservator Julie-Marthe Cohen langs de tentoonstelling ‘Joden en het huis van Oranje’, die tot 30 september in het museum te zien is. Daarnaast krijgen de Oranjeklanten een rondleiding door de voormalige Joodse buurt in Amsterdam. Amstelveen Oranje is in de buurgemeente van de hoofdstad mede verantwoordelijk voor de activiteiten op Koningsdag.

De expositie werd op 17 april geopend door koning Willem-Alexander in de Portugees Israëlietische Synagoge. De tentoonstelling belicht de bijzondere relatie die de Joodse gemeenschap en het Huis van Oranje door de eeuwen heen hebben gehad. “Het is een heel bijzondere tentoonstelling,” zo zei de koning na afloop. “Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling er is en dat ik hem heb mogen openen.” Ruim honderd objecten illustreren de band tussen de stadhouders, koningen, koninginnen en de Joden in Nederland. De expositie toont kunstwerken zoals schilderijen en tekeningen. Maar ook ceremoniële voorwerpen, meubels, foto’s, documenten en boeken. Tevens zijn er authentieke film- en geluidsfragmenten te zien.

Amstelveen Oranje organiseert al meer dan zeventig jaar de festiviteiten rond nationale feestdagen zoals Koningsdag. In 2014 was de stichting samen met de gemeente Amstelveen gastheer van de Koninklijke familie tijdens de eerste Koningsdag-viering in Nederland. Koning Willem-Alexander, zijn echtgenote Maxima en hun drie dochters legden toen een parcours af met veel sport en spel. Veel Joodse leden van Amstelveen Oranje deden het op die Koningsdag rustig aan omdat die op een zaterdag viel. Wel maakte kosjere cateraar Roland Vos ter gelegenheid van het bezoek tweeduizend kosjere oranje gebakjes voor de ouderen van Amstelveen. Eigenlijk was het bezoek al gepland voor 2013, maar toen ging het niet door omdat toenmalig koningin Beatrix op 30 april aftrad en plaats maakte voor haar oudste zoon. De troonswisseling vond in Amsterdam plaats. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X