Willem-Alexander opent expositie Joden en Oranjes

Willem-Alexander
AT5

Koning Willem-Alexander heeft de expositie ‘Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren’ geopend. Dit deed hij dinsdag in de Portugees Israëlietische Synagoge in Amsterdam. Aansluitend kreeg hij een rondleiding in het Joods Historisch Museum (JHM), waar hij de tentoonstelling zelf mocht aanschouwen. Ook nam de vorst de publicatie ‘Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur’ in ontvangst. De expositie belicht de bijzondere relatie die de Joodse gemeenschap en het Huis van Oranje door de eeuwen heen hebben gehad. “Het is een hele bijzondere tentoonstelling,” aldus de koning na afloop. “Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling er is en dat ik hem heb mogen openen.”

Ruim honderd objecten illustreren de band tussen de stadhouders, koningen, koninginnen en de Joden in Nederland. De expositie toont kunstwerken zoals schilderijen en tekeningen. Maar ook ceremoniële voorwerpen, meubels, foto’s, documenten en boeken. Tevens zijn er authentieke film- en geluidsfragmenten te zien. Het JHM toont een aantal bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief, die bij hoge uitzondering te zien zijn voor het grote publiek. Een topstuk in de tentoonstelling is een hanger van diamant, smaragd en robijn die koning Willem III in 1879 als huwelijksgeschenk gaf aan zijn tweede echtgenote Emma. De bekende Joodse diamantslijper Mozes Eliazar Cohen Tartaas de Vries junior had lange tijd gewerkt om het silhouet van Willem III te snijden in de diamant.

In de tentoonstelling wordt de steeds veranderende relatie tussen de Joodse gemeenschap en het Huis van Oranje belicht. Er was sprake van sterke Oranjeliefde en grote loyaliteit, maar er was ook een periode waarin de Joden teleurgesteld waren in de Oranjes. Los van de expositie is er een uitgebreid programma met lezingen, debatten, rondleidingen en een Koningskinderbal, waarvoor kinderen zich kunnen verkleden. De Portugese Synagoge is het decor van het kaarslichtconcert Ode aan Máxima van bandoneonist Carel Kraayenhof, die de Argentijnse Máxima tot tranen toe roerde tijdens de huwelijksceremonie in 2002.

In de ogen van de Joden stonden de Oranjes altijd garant voor hun vrijheid, maar na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren zestig, bekoelde de relatie. Een aanzienlijk aantal Joden meende dat het koningshuis niet genoeg had gedaan om hen te beschermen tijdens de oorlog. Vanaf de jaren zeventig herstelde de relatie zich geleidelijk. Op de tentoonstelling is ook te zien hoe Joden vandaag de dag tegen het koningshuis aankijken. Nog steeds is er nog wel eens vanuit Joodse hoek kritiek op de Oranjes.

Categorie:

Home » Nieuws » Willem-Alexander opent expositie Joden en Oranjes