Van Weezel is ‘Joods boegbeeld’ van campagne gemeente Amsterdam

FB

In de anti-racismecampagne van de gemeente Amsterdam is journaliste Natascha van Weezel het Joodse boegbeeld. De Amsterdamse staat op de foto met een bord in haar handen met de tekst: ‘Wat doe jij als ik word uitgemaakt voor rotjood?’ Het is de bedoeling dat mensen gaan nadenken over racisme en voor elkaar gaan opkomen als er sprake is van discriminatie. Met de deelname van Van Weezel laat de gemeente Amsterdam zien dat antisemitisme daar ook bij hoort. Toch is er veel kritiek op de campagne, met name door tegenstanders van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink.

Voor elkaar opkomen
‘Ik doe mee aan de campagne tegen racisme van de gemeente Amsterdam, omdat het mijn wens is dat we meer voor elkaar opkomen in onze mooie stad’, schrijft Van Weezel op haar Facebookpagina over haar deelname aan ‘Kom op Amsterdam’. Er zijn veel positieve reacties, maar ook zijn er mensen die vinden dat de vraag op het bord ‘harder’ gesteld had moeten worden. Van Weezel geeft aan dat deze vraag haar eigen keuze is en dat ze daar achter staat. Ook zeggen de meesten gewoon voor iemand op te komen als die gediscrimineerd wordt.

Groot Wassink
De gemeentelijke campagne ‘Kom op Amsterdam’ komt uit de koker van wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), die iets wilde doen naar aanleiding van het antiracismedebat in de samenleving en de Nederlandse variant van de beweging Black Lives Matter. Op posters in de stad, videoschermen en online wordt opgeroepen om als omstander op te komen voor iemand die slachtoffer is van racisme of discriminatie. Groot Wassink: “We hebben allemaal een verantwoordelijkheid in de strijd tegen racisme, discriminatie en uitsluiting. Het gaat er om dat we met elkaar bewust zijn wat het betekent als er gediscrimineerd wordt. Kom op voor elkaar, wees geen zwijgende omstander.”

Valse start
De actie, waar bekende Amsterdammers aan meedoen, begon vorige week met een valse start. Op een van de posters viel te lezen: ‘Grijp jij in als je buurvrouw wordt uitgescholen om haar hoofddoek’. Er stond ‘uitgescholen’, en niet ‘uitgescholden’. Op Twitter gingen de critici van Groot Wassink los, waaronder de Amsterdamse FvD-voorvrouw Annabel Nanninga. Zij kreeg vele retweets van fans. ‘Spelfout op poster antiracismecampagne trekt de aandacht, dus doel bereikt.. iedereen praat er wel over en hopelijk worden we wat liever voor elkaar! #doeeenslief#Amsterdam’ schreef twitteraar Rawaq daarop.

‘Gewoon heel dom’
Achteraf bleek dat de spelfout gemaakt was door een medewerker van campagnebureau BKB dat de gemeente heeft ingehuurd. “Het kan niet en het mag niet,” aldus Bram Festen van BKB tegen De Telegraaf. Hij noemde het ‘gewoon heel dom’. Onderwijl zijn de verkeerde posters vervangen. Verder is er een blik aan prominente Amsterdammers opengetrokken. Naast Van Weezel doen onder meer Black Lives Matter-activist Jerry Afriyie, voetbalster Rocky Hehakaija, voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer, schrijver Pete Wu en kunstenares en oprichter van Sexyland Aukje Dekker mee.

Derde generatie
Natascha van Weezel werd in 1986 geboren uit de Joodse journalisten Max van Weezel en Annet Bleich. In 2007 debuteerde ze op twintigjarige leeftijd met het boek Magere Jaren en in 2012 studeerde ze af aan de Film- en Televisieacademie als scenarioschrijver met de korte fictiefilm Lost&Found. Meteen daarna kreeg Van Weezel de kans om in samenwerking met de NCRV en Selfmadefilms de documentaire Elke dag 4 mei (2014) te maken. Ook schreef zij het boek De derde generatie over hetzelfde onderwerp: kleinkinderen van Holocaust-overlevenden. Ze interviewde hiervoor meer dan vijftig kleinkinderen van Sjoa-overlevenden in Nederland, Amerika en Israël. Later maakte ze een tv-programma over Israël voor de VPRO.

Columns
In 2015 gingen vader en dochter Van Weezel aan de slag als columnisten bij Jonet.nl. Bijna een jaar lang schreven de twee brieven naar elkaar over de politiek, hun Joodse leven en dagelijkse besognes. De column werd goed gelezen en kreeg ook waardering. Eind 2015 stapten vader en dochter Van Weezel over naar dagblad Trouw, waar ze de formule van Jonet.nl doorzetten. Inmiddels heeft Natascha van Weezel een column in Het Parool, waarin ze schrijft over haar maatschappelijke gedachten en dagelijkse besognes.

Lees ook:
Journalist en oud-Jonet-columnist Max van Weezel (67) overleden – in memoriam

Met het heengaan van Van Weezel komt een einde aan een mooi en bewogen leven. De journalist schreef voor Vrij Nederland (VN) jarenlang over de Haagse politiek en was onder meer presentator van de radioprogramma’s Argos en Met het oog op morgen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Van Weezel is ‘Joods boegbeeld’ van campagne gemeente Amsterdam