Verzekeraars tegen Amerikaanse Holocaustwet

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Gesteund door Joodse organisaties in binnen- en buitenland lobbyden ze tegen de bekritiseerde wet, zo blijkt uit een data-analyse van nieuwssite Sargasso en het ANP van cijfers van de website Open Secrets, dat lobbyactiviteiten in de Verenigde Staten publiceert.

Aegon, ING en het Verbond van Verzekeraars hebben gezamenlijk tientallen keren gelobbyd tegen de zogenoemde Holocaust Insurance Accountabiliy Act. Dat wetsinitiatief behartigt belangen voor Joodse Holocaustslachtoffers die voor de Tweede Wereldoorlog polissen afsloten bij verzekeraars, maar daar na de oorlog niets meer van terugzagen.

De wet maakt het mogelijk dat slachtoffers of hun nabestaanden de polissen via de rechter alsnog claimen bij de voornamelijk Europese verzekeraars. De verzekeraars en Joodse organisaties vinden echter dat de wet, die verschillende keren behandeld is in het Amerikaanse Congres, meer kwaad dan goed doet. Volgens hen is er al een systeem dat de belangen van de claimers prima behartigt, zowel in Nederland als in de VS.

Volgens woordvoerders van Aegon en het Verbond van Verzekeraars speelt het Amerikaanse wetsvoorstel dan ook vooral advocaten in de kaart. Die kunnen er flink aan verdienen als er weer claims voor de rechter kunnen worden gebracht. „Het is absoluut niet zo dat wij niet willen betalen”, verzekeren de verzekeraars. „Onze zorg is dat we zo efficiënt mogelijk willen betalen, de verschillende wetten in de VS zouden dat ondermijnen.”

Nu hoeven claims niet via de rechter afgehandeld te worden, dat kan via speciale organisaties. „In 1998 werd de International Commission on Holocaust Era Insurance Claims (ICHEIC) opgericht om de claims af te wikkelen voor Amerikaanse Joden”, legt directeur Henk van Well van de Nederlandse Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken (Sjoa) uit. Die stichting werd met hetzelfde doel opgericht in 1999.

Bij de oprichting van ICHEIC is afgesproken dat verzekeraars ‘Legal Peace’ krijgen, zodat er geen zaken tegen hen kunnen worden geopend door mensen met claims, legt Andrew Baker van het Amerikaanse Joodse Comité uit. Ook hij is tegen de wet en steunt de lobby van de Nederlandse verzekeraars. ICHEIC is inmiddels opgeheven en heeft claims met een totale waarde van tientallen miljoenen dollars afgehandeld. Sjoa heeft inmiddels 7 miljoen uitgekeerd. Ongeveer 10 procent van de claims komt overigens uit de VS.

Bron: RD

Categorie:

Home » Nieuws » Verzekeraars tegen Amerikaanse Holocaustwet