Peres doet oproep tot vrede op Yom Hazikaron

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Met chefstaf Benny Gantz van het Israëlische leger (IDF) stond president Shimon Peres gisteravond stil bij de leger- en terreurslachtoffers die vielen sinds de oprichting van de staat Israël, vandaag 65 jaar geleden. De twee hielden speeches en een minuut stilte voor de circa 26.000 gevallen soldaten tijdens legeracties en de duizenden gevallen burgers in terreuracties sinds 1948. Ook was de gebruiktelijke minuut stilte, waarbij alle sirenes in het land afgingen en de mensen letterlijk stil stonden.

“Het is onze plicht om geweld uit ons land te bannen en vrede en veiligheid te laten komen”, aldus Peres in zijn speech tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Die werd gehouden op het plein bij de klaagmuur in Jeruzalem. “Terreur brengt moord, vrede brengt leven; voor ons en onze buren.” Bij de bijeenkomst waren familieleden en andere nabestaanden van slachtoffers aanwezig. Het staadshoofd stak hen een hart onder de riem. Peres: “We zullen hen die hun leven gaven voor Israël nooit vergeten.”

Yom Hazikaron (de ‘Dag van de Herinnering’) wordt ieder jaar gehouden en luidt volledig ‘Israëlische herdenkingsdag van de gevallen soldaten en de slachtoffers van terrorisme’. Yom Hazikaron valt op 4 ijar – vallend in april-mei van de gregoriaanse kalender – en gaat direct vooraf aan Jom Ha’atsmaoet, de Israëlische onafhankelijkheidsdag.

Categorie:

Home » Nieuws » Peres doet oproep tot vrede op Yom Hazikaron