Verzetsvrouw Menger-Oversteegen overleden

truus-menger-oversteegen
wiki

De verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen is op 92-jarige leeftijd overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte, toen nog, Truus Oversteegen goed samen met Hannie Schaft, die bekend zou worden als het meisje met het rode haar. Samen executeerden de twee vrouwen een NSB-politieagent en een man uit IJmuiden, die voor de Sicherheitsdienst werkte. Nadat Schaft in maart 1945 werd opgepakt, probeerde Oversteegen haar te bevrijden, maar dat mislukte. De gevangene werd in de duinen van Bloemendaal geëxecuteerd.

Na de bevrijding sprak Menger-Oversteegen geregeld aan universiteiten en scholen over oorlogen, antisemitisme en onverschilligheid. Ze profileerde zich tevens als kunstenares en maakte een standbeeld van Hannie Schaft, dat nog steeds in Haarlem staat. Toen ze 75 jaar oud werd, werd ze door koningin Beatrix wegens haar verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Twee jaar geleden ontving Menger-Oversteegen samen met haar jongere zus, die ook in het verzet zat, het Mobilisatie-Oorlogskruis. De onderscheiding werd aan de gezusters uitgereikt door premier Mark Rutte (VVD).

“We staan allemaal voor altijd in het krijt bij Truus Menger-Oversteegen en de mensen met wie zij samen streed,” aldus staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zondagavond. Binnen het kabinet is hij verantwoordelijk voor oorlogsgetroffenen. ”Er was een enorme moed voor nodig om op te staan en in verzet te komen in die donkere oorlogsjaren. Zij deed het en blijft voor altijd voortbestaan als een van de helden van ons land. Mede namens het kabinet wens ik haar naasten sterkte met dit verlies”, meent Van Rijn.

Menger-Oversteegen schreef ook het boek ‘Toen niet, nu niet, nooit’. Volgens de schrijfster kon het verzet haar en haar zusje goed gebruiken, omdat ze als jonge meisjes weinig argwaan wekten bij de nazi’s. Ze werden ingezet om NSB’ers en Duitsers uit de weg te ruimen. Ook pleegden ze geregeld sabotage.

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Verzetsvrouw Menger-Oversteegen overleden