Vlaamse Joden ongerust over terugtrekken militairen uit steden

Para's in A'pen. Defensie communicatie

Het Forum der Joodse Organisaties in Vlaanderen maakt zich zorgen over het mogelijke voornemen om militairen terug te trekken uit de straten. De ‘para’s’, zoals die in België worden genoemd, zijn sinds 2015 aanwezig op drukke plekken in onder meer Brussel en Antwerpen. Ze geven ook bescherming aan burgers en instellingen in de Joodse wijk van de Scheldestad. Vorige week werd tijdens een vergadering van het federale parlement duidelijk dat er een plan ligt om de soldaten in september terug te trekken.

Verkeerd signaal
“Het dreigingsniveau blijft onveranderd zeer hoog,” zegt woordvoerder Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties. Hij doelt op de terreurdreiging die in België op twee en drie staat, hoger dan in Nederland. “Dan is het niet logisch om militairen uit de wijk terug te trekken. De terugtrekking van zichtbare militaire beveiligingspatrouilles in de Joodse wijk is een verkeerd signaal. Zeker door de coronacrisis neemt de dagelijkse hoeveelheid haatmail die we ontvangen sterk toe. Joden worden voor ontwikkeling en verspreiding van het virus door antisemitische  complotdenkers verantwoordelijk gesteld,” aldus Knoop in het blad Joods Actueel.

Militairen blijven
De onrust ontstond woensdag toen de federale minister Philippe Goffin (MR) van Defensie uitspraken deed over een mogelijke terugkeer van de para’s naar de kazernes. Een analyse van zijn uitspraken laat zien dat het voornemen nog niet definitief is, aldus Joods Actueel. In zijn tekst aan de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers schrijft de minister alleen dat er een plan is dat de federale politie zal kunnen overnemen. Eerder al had minister Pieter de Crem (CD&V) van Binnenlandse Zaken al verklaard dat de militairen in de straten blijven zolang het dreigingsniveau niet daalt.

Angst
Bij de Joodse gemeenschappen in België zit de schrik er nog goed in. In 2014 werd een aanslag gepleegd op het Joods Museum in Brussel waarbij drie doden vielen en in 2015 bleek dat in Brussel een terreurcel zat die gelinkt kon worden aan de aanslagen op theater Bataclan in Parijs. In maart 2016 werden er zware aanslagen gepleegd in de Belgische hoofdstad en op de luchthaven in Zaventem. Uiteindelijk werden de voortvluchtige daders gepakt, maar daarmee is het dreigingsniveau nog niet voorbij. Wel is het project met de militairen op straat al afgeschaald. In het begin waren er 1.800 para’s op straat. Momenteel zijn dat er nog tweehonderd.


Lees ook:
Syriër uit Blankenberge die Joden bedreigde blijft vast zitten
De geradicaliseerde Syriër Abdul H. uit Blankenberge die Joden online bedreigde, blijft nog minimaal een maand vast zitten. Dat heeft de rechter besloten. Momenteel loopt er een psychologisch onderzoek naar de man, die jihadistische berichten tegen Joden op sociale media zette, dat voorlopig nog niet afgelopen is.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Vlaamse Joden ongerust over terugtrekken militairen uit steden