Vlaamse minister: nazi-carnavalsstoet was stereotype uitvergroting.

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Dat deed minister Joke Schauvliege in een brief aan de UNESCO. Daarin betreurt ze dat de perceptie is gewekt dat de deelnemers aan het carnaval van Aalst een antisemitische boodschap wilden verspreiden. De Belgische Joodse gemeenschap vindt de reactie van de VN-organisatie wel terecht.

Directeur-generaal Irina Bokova van de UNESCO was gisteren verontwaardigd. Ze vond de nazi-wagen op het carnaval van Aalst een ‘onaanvaardbare daad’ en een belediging aan de zes miljoen Joden die in de Holocaust gedood werden. Het carnaval staat op de erfgoedlijst van de VN-afdeling. In haar brief schrijft minister Schauvliege vandaag dat ‘mogelijk de indruk is ontstaan’ dat de betrokken carnavalisten een antisemitische boodschap wilden verspreiden.

Ze begrijpt dat geïsoleerde beelden zonder historisch-culturele context verkeerde interpretaties en verontwaardiging in de hand zouden kunnen werken. “Carnaval blijft een moment waarop met figuren, actualiteit en taferelen wordt gespot. Dat gebeurt meestal op een groteske manier, met stereotiepe uitvergrotingen. Dat is ook het karakteristieke van carnaval”, licht de politica toe.

Volgens de minister weten de deelnemers wat ze doen en kunnen in al hun wijsheid oordelen of ze al dan niet over de schreef gaan en al dan niet mensen kwetsen of discrimineren. De Vlaamse regering wil ook zich niet bemoeien met het carnaval, zo stelt Schauvliege. Ze benadrukt wel dat discriminatie strafbaar is in België en dat Vlaanderen elke vorm van antisemitisme en rassenhaat veroordeelt.

Het Forum der Joodse Organisaties, de officiële vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap van Vlaanderen, vindt de verontwaardiging van Bokova terecht. Voorzitter Kouky Frohmann schreef op haar beurt een brief naar minister Schauvliege: “Het Forum heeft met ontsteltenis en met verbijstering moeten vaststellen dat u de uitspattingen van het Aalterse carnaval vergoelijkt. U blijkt niet te begrijpen dat de verwijzingen naar de tragedie van de Tweede Wereldoorlog, die tot op heden onuitwisbare sporen heeft nagelaten bij de Joodse gemeenschap, traumatiserend zijn.” Volgens het Forum zijn er tijdens de carnavalstoet grenzen overschreden. Ze hopen dat Schauvliege dat zal veroordelen.

Bron: Belga

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Vlaamse minister: nazi-carnavalsstoet was stereotype uitvergroting.