Dé online community van Joods Nederland. 8 Sivan 5778 · 22 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vluchtelingen en religieuze leiders redetwisten

Asielzoekers in Arnhem zijn maandag met vier religieuze leiders in gesprek gegaan. Dit gebeurde in het Arnhemse stadhuis, waar ook burgemeester Herman Kaiser (CDA) aanwezig was. In totaal waren er ongeveer honderd vluchtelingen present uit onder meer Syrië en Afghanistan. Namens het IPOR was opperrabbijn Binyomin Jacobs van de partij. Hij werd vergezeld door dominee A, Plaisier van de PKN, imam Mohammed Cheppi en de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Polycarpus.

Jacobs had een brandende vraag voor de overwegend islamitische groep: “Wat vinden jullie van de staat Israël?” De Syrische vluchteling Zuhair gaf antwoord. “Jullie weten hoe een doorsneemoslim over Israël denkt. Als je de achtergrond daarvan wilt snappen, moet je zelf maar een kijkje gaan nemen in het Midden-Oosten. Meer wil ik er niet over kwijt”, aldus de Syriër volgens het RD. De Joodse gemeenschap in Nederland mag rekenen op Zuhairs respect, aldus de asielzoeker. Jacobs wilde weten of hij alleen tijdens deze bijeenkomst respect móest tonen, waarop de Syriër stelde met ‘lastige vragen’ te maken te hebben: “Ik wil het ook. Zo goed?”

Met zijn neef Mossab stelde vluchteling Zuhair: “Voor de burgeroorlog gingen de verschillende stromingen in Syrië vreedzaam en met respect met elkaar om. Ze hopen vanmiddag te horen hoe dat in Nederland is.” Burgemeester Kaiser benadrukte dat het in een democratie gaat om de dialoog. “Respect is niet: Als jij mij met rust laat, laat ik jou met rust. Dat is een kille democratie,” aldus de burgervader.  Jacobs vulde aan: “Namens de hele Joodse gemeenschap hoop ik dat jullie van vluchtelingen volwaardige ingezetenen van Nederland mogen worden. Gods zegen toegewenst.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X