Voormalig topdiplomaat Van Dam schaart zich achter BDS

Memri

De beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) lijkt er een nieuwe bondgenoot bij te hebben. Zo verscheen Nikolaos van Dam onlangs op de televisie van de Palestijnse Autoriteit (PA) om voor BDS en tegen Israël te pleiten. De voormalige Nederlandse topdiplomaat stelde zo voor om Israël te straffen voor ‘dagelijkse mensenrechtenschendingen’. Ook vindt hij dat initiatieven zoals BDS het enige alternatief zijn. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldt dit op haar website en heeft kritiek op Van Dam.

Van Dam, die vloeiend Arabisch spreekt, vindt dat Nederland en de EU acties moeten instellen tegen Israël. “Hiervoor is alleen een politieke beslissing nodig. Echter, als voorbeeld: er was een suggestie in ons rapport voor het parlement, maar de meerderheid weigert om sancties op te leggen,” aldus de oud-diplomaat, die doelt op de Tweede Kamer. “Ik denk niet dat er veel opties zijn, aangezien de regering doet wat zij wil.” Van Dam wijst vervolgens op BDS. “Tot nu toe is het zwak, maar als de regering bij haar huidige beleid blijft en het op die manier blijft uitvoeren, zijn er geen andere mogelijkheden dan niet-gouvernementele wegen. BDS is één van die wegen. Het is een optie, en dit zal geleidelijk groeien.”

Het CIDI wijst er in haar bericht op dat de Nederlandse regering weliswaar afhoudend is naar BDS, maar dat ‘sommige diplomaten’ wel pro-BDS zouden zijn. Verwezen wordt naar diplomate Angélique Eijpe, die tijdens haar verlof de One State Foundation opzette, een organisatie die onder andere een boycot van Israël voor staat. Eerder maakte het CIDI al gewag van haar actie. Ook werd gemeld dat Eijpe getrouwd is met Ismail Ziada, een Palestijn uit de Gazastrook die ooit een rechtszaak voerde tegen de Israëlische politicus Benny Gantz. Naar andere diplomaten verwijst het CIDI niet.

Van Dam was tot 2010 als diplomaat in dienst bij Buitenlandse Zaken. In 2013 stelde hij in praatprogramma Knevel & Van den Brink dat ‘Israël iedereen bezet en terroriseert’, zo meldt het CIDI. In 2015 werd hij door toenmalig minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken benoemd tot speciaal gezant voor Syrië. Op zijn functioneren in Syrië kwam kritiek toen bekend werd dat Nederland van terrorisme verdachte oppositiegroepen in Syrië materieel steunde. Volgens rebellenleiders speelde Van Dam een belangrijke rol bij het rond maken van de Nederlandse steun.

Lees ook:
Minister Kaag trok uitnodigingen in na druk van CIDI

Minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft vier uitnodigingen voor haar lezing bij het CIDI ingetrokken. Het ging om vier gasten die te boek staan als progressief en Israël-kritisch. Zij waren niet welkom, zo liet het CIDI voorafgaand aan de lezing van zondag aan Kaag weten, omdat ze kritisch staan tegenover het CIDI.

Categorie:

Home » Nieuws » Voormalig topdiplomaat Van Dam schaart zich achter BDS