Voornemen samenwerking Amsterdam-Tel Aviv blijft

K. Rijken

De mogelijke samenwerking van Amsterdam met Tel Aviv en Ramallah is nog niet van de baan. Een motie van D66, die oproept dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) naar Israël en de Palestijnse gebieden moet gaan om de samenwerking te onderzoeken, is aangenomen door de raad. Ook worden de burgemeesters van Tel Aviv en Ramallah uitgenodigd voor een tegenbezoek aan de Nederlandse hoofdstad. Daarnaast moet de burgemeester onderzoeken of het mogelijk is bewoners van Tel Aviv en Ramallah met elkaar in contact te brengen. Van der Laan gaat met VVD-politica Nelie Kroes en D66-wethouder Kajsa Ollongren naar de steden toe.

Burgemeester Van der Laan liet de raad weten blij te zijn met de moties die werden ingediend. “Dialoog bevorderen is het belangrijkste. Ook al ben je maar een heel klein stadje in de wereld”, aldus de burgemeester. Samenwerking is te formaliseren, maar daar is hij niet op uit. “We gaan met ons buitenlandse beleid voor cultuur, onderwijs, watermanagement en afvalenergie. Daar heb je soms geen verdrag voor nodig, maar soms wel”, zo legde hij uit. Tel Aviv en Ramallah willen een formeel akkoord. “Ik ben toch blij dat de onderzoeksfase verlengd wordt”. Verder wil hij een kosten en baten-analyse van het stedenbanden-beleid van Amsterdam.

Blijven onderzoeken
De motie om te blijven onderzoeken werd ingediend door de Amsterdamse D66-leider Jan Paternotte. “Voor D66 is Amsterdam een internationaal verantwoordelijke hoofdstad, ook in gebieden waar geen vrede is. De partijen die vorig jaar voor het plan voor een stedenband stemden, zijn nu ineens tegen”. D66 wil niet dat er iets formeels ondertekend wordt en gaat voor een fact finding mission van de burgemeester in Tel Aviv en Ramallah. “We zijn er blij mee dat een meerderheid van de raad zich hierin kan vinden”. Sommigen denken dat het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen naar Amsterdam wordt geïmporteerd. Paternotte: “Dat conflict is allang aanwezig in Amsterdam. Wij moeten daarom bruggen slaan. De Amsterdamse vrijzinnigheid en harmonie moeten we een klein beetje exporteren naar buiten”.

Ontmoeting jongeren
Het CDA en de PvdA in de raad dienden een motie in die de burgemeester oproept om te onderzoeken of er contact mogelijk is tussen inwoners en organisaties in Tel Aviv en Ramallah. “Het feit dat dit samenwerkingsverband emoties oproept, is voor het CDA geen reden om hem niet aan te gaan,” aldus Marijke Shahsavari (CDA). Amsterdam zou kunnen bijdragen aan de dialoog tussen Israeli’s en Palestijnen. “In de commissievergadering werd ik uitgelachen om mijn standpunt, maar ik blijf daarbij. Er ligt vanuit Israël al een voorstel om jongeren uit beide steden te laten kennismaken met elkaar.” Aan de hand daarvan stelde de fractie voor om dit te onderzoeken.

De PvdA was tot voor kort tegen de samenwerking met Tel Aviv en Ramallah, maar voorvrouw Marjolein Moorman kan de oproept tot een onderzoek in de steden zelf wel steunen. “Juist door alle reacties op onze fractie, raakten wij ervan overtuigd dat onze kritische houding goed was. Maar de PvdA is blij met dit voorstel voor een onderzoek”, aldus Moorman. De PvdA wil progressieve en vredelievende contacten tussen beide steden stimuleren. “We hebben niet de illusie dat Amsterdam daar de vrede kan brengen. Toch staan we ervoor open, al is het maar een druppel op de gloeiende plaat. We willen dat er goed gekeken wordt of de bevolkingen van beide steden met elkaar in contact gebracht kan worden”.

Tegenstanders
De SP was groot tegenstander tegen het idee om onderzoek te gaan doen in Israël en de Palestijnse gebieden. “Gemeenten moeten geen internationale betrekkingen aangaan. In Nederland moet het ministerie van Buitenlandse Zaken dat doen”, zei SP-fractievoorzitter. De SP is altijd tegen geweest, zo meent hij. GroenLinks-leider Rutger Groot-Wassink wil graag van alle stedenbanden af. “We hebben dat al eerder aangeven. Ooit waren ze een mooi instrument, waar GroenLinks achter stond. Wij zullen na de zomer een voorstel doen om alle stedenbanden af te schaffen”. Hij vraagt zich af wat de toegevoegde waarde van stedenbanden is. Hij wil een ‘nieuwe herijking’ van het beleid. Verder vindt hij de samenwerking met Tel Aviv en Ramallah ‘explosief’. “Wij hebben er weinig vertrouwen in. Tel Aviv is onderdeel van de staat Israël.”

Kosten en baten
Ook de Partij voor de Dieren is tegen de samenwerking. “Wij zijn tegen stedenbanden”, zei voorman Johnas van Lammeren. “We dienen een motie in die oproept om de kosten en baten van de stedenbanden te verklaren”. De PvdD vindt dat het eens duidelijk moet worden hoeveel euro de stedenbanden opleveren, want dat is vooralsnog onduidelijk. De burgemeester omarmde het voorstel en beloofde om voor het einde van het jaar met harde feiten en cijfers te komen. De PvdD stemde voor het onderzoek van de stedenbanden met Tel Aviv en Ramallah [bl].

GroenLinks

Categorie:

Home » Nieuws » Voornemen samenwerking Amsterdam-Tel Aviv blijft