Voorstelling Edwin de Vries in Holocaustmuseum

Acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries werkt momenteel samen met het Nationaal Holocaust Museum (NHM) om zijn toneelstuk ‘Westerbork Serenade’ daar te laten opvoeren. Het is de bedoeling dat het stuk op 27 en 30 oktober te zien zal zijn in het Amsterdamse museum in wording. Als onderdeel van het programma zal de aula, tussen de tentoonstellingen door, worden omgebouwd tot theaterzaal. Voor de gelegenheid zal het stuk twee keer worden opgevoerd. De volgende voorstelling, de jeugdopera ‘Anne en Zef’ van Monique Krüs, staat gepland in februari 2017.

Het stuk ‘Westerbork Serenade’ gaat over het leven van De Vries’ vader Rob -alias Abraham – de Vries die de Tweede Wereldoorlog overleefde. Toen de oorlog begon was hij nog geen 22 jaar. Hij was een acteur van Joodse komaf en werd actief in de Joodse verzetsgroep die mensen hielp ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg. Een specifieke verzetsdaad heeft Edwin de Vries als kind altijd enorm gefascineerd en deze heeft hem sindsdien nooit meer losgelaten. Daarom heeft hij daar een theatervoorstelling van gemaakt. De voorstelling is gemaakt in coproductie met het Singer theater in Laren in het kader van Theater na de Dam.

In het NHM zal een familieproductie worden opgevoerd. Niet alleen schreef de zoon een stuk over de beslommeringen van zijn vader in de oorlog, ook speelt de kleinzoon een hoofdrol. Sam de Vries – de zoon van Edwin en kleinzoon van Rob – werd geboren in 1993 en is nu ook 22 jaar oud. Hij speelt Rob de Vries in oorlogstijd.  Edwin zelf speelt de rol van zijn overleden vader, die op deze geschiedenis terugkijkt. In de voorstelling neemt de, tegenover het NHM gelegen, Hollandsche Schouwburg een belangrijke plaats in. Rob de Vries speelde hier als Joodse toneelspeler nog tot mei 1942 voor een uitsluitend Joods publiek, waarna de schouwburg een andere, tragische rol kreeg als deportatieplaats.

Edwin de Vries werd geboren in 1950. Hij debuteerde op twaalfjarige leeftijd in de film De Laatste Passagier naast zijn vader Rob de Vries. In 1972 deed hij examen aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij is sinds 1991 getrouwd met actrice Monique van de Ven, die hij ontmoette op de set van de film Een maand later. Ze hebben twee kinderen. De oudste, Nino Paolo (1992), stierf op bijna tweejarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. De Vries werd in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, wegens zijn grote betekenis voor de Nederlandse cultuur.

Categorie:

Home » Cultuur » Voorstelling Edwin de Vries in Holocaustmuseum