VVD wil dat overheid ook Joodse ondernemers beschermt

Beeld: VVD
Beeld: VVD

VVD-gemeenteraadslid Dilan Yesilgoz heeft enkele tientallen ondernemers gesproken. Dat deed ze samen met partijgenoot Paul Slettenhaar, de portefeuillehouder in stadsdeel Zuid. De twee maken de balans op. Uit hun persbericht: ‘Sinds de aanslagen in Parijs is duidelijk geworden dat het actuele dreigingsbeeld zich niet beperkt tot risico’s voor religieuze en maatschappelijke instellingen. Ook de ondernemers die kosjere winkels en restaurants runnen, ervaren die dreiging en zien zich genoodzaakt om beveiligingsmaatregelen te treffen. De VVD vindt dat de dreiging die uitgaat van geradicaliseerde jihadisten buiten het acceptabele ondernemersrisico valt en roept de burgemeester daarom op om in gesprek te gaan met deze ondernemers en met oplossingen te komen’.

Volgens de VVD’ers is de dreiging bij de Joodse gemeenschap geen incidenteel, maar een structureel probleem. ‘Structurele dreiging verdient structurele bescherming. Niet op kosten van de Joodse gemeenschap, maar op kosten van de overheid, zoals bij elke andere groep Amsterdammers’, aldus Yesilgoz en Slettenhaar. Het is een nadrukkelijke wens van de Amsterdamse VVD om de Joodse gemeenschap in de hoofdstad meer tegemoet te komen in haar beveiligingskosten. Volgens de VVD is die wens met het aangenomen coalitieakkoord al in vervulling gegaan. Toch moet burgemeester Eberhard van der Laan meer onderzoek doen, ook naar het beveiligen van Joodse ondernemers. Hij benadrukte in de raad dat het geld dat nu al wordt vrijgemaakt voor de beveiliging van de Joodse gemeenschap ook mag worden ingezet voor de bescherming van mediabedrijven. Het is echter de vraag wat de Joodse gemeenschap hiervan vindt.

De houding van de partij is aardig veranderd. Al in 2011 vroeg de Joodse gemeenschap aan toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om structurele beveiliging en tegemoetkoming in de kosten daarvan. Maar de minister wilde daar niets van weten. Volgens hem was er geen sprake van een contstante dreiging en moest de Joodse gemeenschap de jaarlijkse kosten – landelijk kan dit oplopen tot twee miljoen euro per jaar – zelf blijven ophoesten. Volgens de Amsterdamse VVD zet zij zich juist altijd in voor de Joden. In Amsterdam werd een jaar later wel een handreiking gedaan. In het coalitieakkoord van 2014 is nog eens twee miljoen euro gereserveerd voor minderheden die zich bedreigd voelen [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » VVD wil dat overheid ook Joodse ondernemers beschermt