Waters steekt in Amsterdam middelvinger op naar iedereen die tegen zijn standpunten is

Roger Waters
Youtube

Aan het begin van zijn concert in de Ziggo Dome in Amsterdam heeft zanger Roger Waters een videoboodschap aan het publiek laten zien. Daarin liet hij er geen gras over groeien: iedereen die het niet met hem eens is moet oprotten uit de zaal. Het gaat om zijn anti-Israëlstandpunten. “Als je een van die ‘ik hou van Pink Floyd, maar ik kan Rogers politiek niet uitstaan’-mensen bent, fuck off naar de bar!” zegt de Engelsman tegen zijn publiek. Vorige maand verboden de Duitse autoriteiten een optreden van Waters in Frankfurt vanwege zijn antisemitische uitingen inzake.

Het tafereel werd dinsdag opgenomen door een van de bezoekers in de Ziggo Dome, de plek waar Waters ook op woensdag en donderdag optrad. Op grote schermen was de tekst te zien die de zanger zelf oplas. “Uit respect voor je omstanders, doe alsjeblief je mobiele telefoons uit. En ten tweede: Als je een van die ‘ik hou van Pink Floyd, maar ik kan Rogers politiek niet uitstaan’-mensen bent, fuck off naar de bar!” zei Waters, waarna gelach en gegil uit het publiek klonk. Alle drie de concerten in Amsterdam waren uitverkocht.

Enkele weken geleden was er nogal wat te doen over de komst van Waters, die in Frankfurt is geweerd om zijn antisemitische uitingen tegen Israël. Waar hij in Duitsland op de helling is komen te staan, was er in Nederland sprake van onverschilligheid. Zowel concertorganisator Mojo als concertzaal Ziggo Dome vonden dat Waters gewoon moet kunnen optreden, omdat artiesten nu eenmaal politieke standpunten innemen. Onder het mom van ‘dit hoort erbij’ werden de optredens niet afgelast. Dit tot ergernis bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en anderen in de Joodse gemeenschap, die het liever anders hadden gezien.

Lees ook:
Roger Waters naar Ziggo Dome, ondanks verbod in Frankfurt om antisemitisme

De leiding van de Amsterdamse concertzaal Ziggo Dome zegt er geen problemen mee te hebben dat de ex-zanger van Pink Floyd een jarenlange track record heeft van antisemitische uitingen. Waters neemt het op voor de Palestijnen, maar vermengt zijn kritiek op Israël met anti-Joodse uitingen zoals vergelijkingen met de nazi’s die in hun tijd de Joden onderdrukten. Mede hierdoor zette de gemeente Frankfurt een streep door zijn concert in de Festhalle, geen onomstreden plek.

Categorie:

Home » Nieuws » Waters steekt in Amsterdam middelvinger op naar iedereen die tegen zijn standpunten is