Omstreden geldschieter Amerikaanse opperrechter verzamelt Hitler-attributen

US dept. of Agriculture, P. Keres, wikipedia commons

De Amerikaanse opperrechter Clarence Thomas, die donderdag in opspraak kwam nadat bleek dat hij gunsten heeft ontvangen van miljardair Harlan Crow, is verder in de problemen gekomen. Dat gebeurt nu blijkt dat zijn vriend en geldschieter een verzamelaar is van objecten die te maken hebben met Adolf Hitler. Ook verzamelt Crow nazi-spullen en beelden van despoten, die hij in zijn riante tuin zet. Eerder werd bekend dat miljardair Harlan Crow zijn vriend Thomas overlaadde met luxe vakanties, privéjets en superjachten.

Huis vol nazi-spullen

Het huis van Crow in Texas puilt uit van de Hitler-attributen en nazi-objecten. De miljardair zegt zelf een hekel te hebben aan communisme en fascisme, maar heeft wel een obsessie met deze omstreden spullen van weleer. Dit met de Washingtonian in een bericht. Zo heeft hij twee schilderijen van Hitler en een gesigneerd exemplaar van Mein Kampf in zijn bezit. Daarnaast heeft hij nazi-spullen in overvloed, zoals servetten, zegels en andere spullen.

Omstreden inzameling

De omstreden collectie kwam al eens in 2015 aan het licht toen de Republikeinse senator Marco Rubio in het huis een geldinzamelingsactie hield om zijn campagnekas te spekken. Dat gebeurde op de vooravond van Jom Kippoer. Er waren toen mogelijk ook Joodse donateurs aanwezig. Rubio kreeg kritiek op zijn actie in de woning van Crow, maar liet die toch doorgaan. Eerder had de miljardair al kritiek gekregen op zijn verzameling van standbeelden van despoten, waaronder Lenin, Hitler en Stalin, in zijn tuin.

Ethische code

Opperrechter Clarence Thomas beschouwt Crow als een van zijn vrienden. Donderdag maakte ProPublica.org bekend dat de miljardair hem meer dan twintig jaar lang heeft overladen met luxe reizen met diens privéjets en superjachten. Hij en zijn vrouw, de conservatieve activiste Ginni Thomas, namen de giften met beide handen aan. Echter, de rechter verzaakte deze te melden bij het oppergerechtshof en dat is tegen de regels. Democraten in het Congres van Afgevaardigden hebben al geroepen om een onderzoek naar de ethische code van het hof. Volgens Thomas had hij de reizen en giften niet hoeven melden.

Over Thomas

Clarence Thomas werd in 1991 benoemd door toenmalig president George Bush senior en volgde Thurgood Marshall op, de eerste zwarte opperrechter ooit. Tijdens de hoorzittingen met het Congres beschuldigde een vrouw hem van seksuele intimidatie, maar toch werd zijn benoeming goedgekeurd. De katholieke Thomas ontpopte zich als een van de meest conservatieve rechter van het hof en is nu de langst zittende opperrechter. Net als zijn collega’s is hij benoemd voor het leven. Opperrechters kunnen in hoogst uitzonderlijke gevallen worden afgezet door het Congres. Het ziet er niet naar uit dat dit met Thomas zal gebeuren, omdat er geen progressieve meerderheid is.

Lees ook:
Ruth Bader Ginsburg (87) overleden, Amerikaanse opperrechter van Joodse komaf

De Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg is gestorven aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Sinds 1993 was ze in functie en door de jaren heen groeide ze uit tot een boegbeeld van Joods Amerika en progressief Amerika. Bader Ginsburg kwakkelde al jaren met haar gezondheid. Ze was de eerste Joodse vrouw en de tweede vrouw op rij die als opperrechter diende bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Categorie: |

Home » Nieuws » Omstreden geldschieter Amerikaanse opperrechter verzamelt Hitler-attributen