Relatie voeding-bloedsuiker geen eenheidsworst’

playbuzz.com (dv)

Schiet bij iedereen de bloedsuikerspiegel net zo omhoog bij het eten van een ijsje? En  is die stijging bij het eten van een ijsje erger dan bij het eten van minder zoet voedsel? Twee onderzoekers van het gerenommeerde Weizmann Institute in Rechovot onderzochten gedurende een week de effecten van voeding op de bloedsuikerspiegel bij achthonderd proefpersonen en publiceerden hun Personalized Nutrition Project in het toonaangevende wetenschapsblad Cell. De resultaten zijn even verrassend als geruststellend: het effect op de bloedsuikerspiegel is sterk persoonsafhankelijk. Niet iedereen reageert hetzelfde op dezelfde voeding.

Volgens onderzoeker professor Eran Segal is gekozen voor het bestuderen van het effect op bloedsuikerwaarden omdat een verhoogde suikerspiegel leidt tot een verhoogd risico op diabetes, overgewicht en metaboolsyndroom. “De enorme verschillen die wij hebben waargenomen in verhoogde waarden bij verschillende personen die identieke voeding consumeerden, benadrukt waarom individueel afgestemde voedingsadviezen beter zijn voor de gezondheid dan algemene voedingsrichtlijnen”. Het onderzoek toont aan dat proefpersonen zeer verschillend reageren op zowel eenvoudige als complexe maaltijden. Zo steeg de bloedsuikerspiegel van een groot aantal deelnemers scherp na een typische glucose maaltijd, terwijl bij een andere grote groep het suikerniveau juist steeg na het eten van wit brood, maar niet na inname van glucose. Het doel van het onderzoek is volgens collega-onderzoeker dr. Eran Elinav om factoren te vinden die de individuele reacties van voeding op bloedglucose bepalen. “Deze informatie gebruiken wij om individuele voedingsadviezen te ontwikkelen die kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van diabetes en overgewicht, twee van de zwaarste epidemieën in de menselijke geschiedenis”.

Deelnemers aan het onderzoek kregen kleine monitoren op het lichaam die voortdurend de glucosewaarden in heet bloed registreerden. Zij werden gevraagd alles wat zij consumeerden alsmede activiteiten als slapen en beweging vast te leggen. In totaal werd de reactie van de deelnemers op meer dan 46.000 maaltijden onderzocht. Op basis van de resultaten ontwikkelden de wetenschappers een algoritme die de individuele reactie op voeding kan voorspellen op basis van de levensstijl, medische achtergrond en de samenstelling van zijn of haar darmflora. In een vervolgstudie van honderd andere proefpersonen, bleek het algoritme met succes de stijging van de bloedsuikerspiegel te kunnen voorspellen in reactie op verschillende voedingsmiddelen. Ook wisten de onderzoekers te bewijzen dat levensstijl van invloed is. Zo beïnvloedde dezelfde voeding het bloedsuikerniveau verschillend als de consumptie vooraf werd gegaan door beweging of door slaap.

Het Weizmann Institute maakte deze video animatie die het onderzoek op laagdrempelige wijze beschrijft.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Relatie voeding-bloedsuiker geen eenheidsworst’