Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Pro-Israël betogers vervolgd wegens ordeverstoring

Het Openbaar Ministerie (OM) in Wenen vervolgt drie pro-Israëlactivisten omdat ze met een Israëlische vlag bij een demonstratie gezwaaid hebben, aldus een persbericht van het CIDI

Op 8 december vond in de Oostenrijkse hoofdstad een demonstratie plaats tegen het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Een aantal pro-Israëlactivisten waren op het protest afgekomen om een tegengeluid te laten horen. Zij zwaaiden met Israelische vlaggen.

Volgens de Weense politie was het tonen van de vlag ‘uiterst provocatief’. De vlag ‘was zichtbaar voor de demonstranten en produceerde daarmee aanstoot en provocaties’ bij de pro-Palestina-activisten. De actie van de Israël-sympathisanten wordt ‘uiterst roekeloos’ genoemd, en zou de openbare orde hebben verstoord. Het OM heeft een boete van honderd euro of twee dagen cel geëist tegen de activisten wegens ordeverstoring.

Volgens de activisten waren er bij de demonstratie antisemitische leuzen te horen. Zo werd er geroepen: “Joden, herinner je Kaybar, het leger van Mohammed keert terug!” De leus verwijst naar de historische massamoord op de Joden in Medina (de Slag bij Khaybar in 628), en is een bekende Arabische pogromkreet. Toen in Rotterdam afgelopen zomer deze kreet te horen was bij een demonstratie, heeft het CIDI aangifte gedaan tegen BDS Rotterdam.

De pro-Israëlactivisten zeggen tijdens de demonstratie geconfronteerd te zijn door pro-Palestina demonstranten. Hierop pakten aanwezige politieagenten de Israëlische vlag af en mochten de Palestijnse actievoerders hun weg vervolgen. De Turkse en Palestijnse vlaggen bij de demonstratie waren voor de politie overigens geen enkel probleem. Zover bekend is er ook geen actie ondernomen tegen de gescandeerde antisemitische leuzen.

De vervolgde Israël-sympathisanten zeggen juridische hulp te zoeken en in beroep te zullen gaan tegen de straf. “Het kan niet zo zijn dat antisemitische leuzen ongestraft geschreeuwd kunnen worden, terwijl het tonen van een Israëlische vlag genoeg reden is voor een boete,” aldus één van de vlaggenzwaaiers. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X