Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Wet tegen discriminatie op seksuele voorkeur in Israël

Israëlische parlementariërs hebben hun voorlopige goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat discriminatie op basis van seksuele voorkeur of gender identiteit zou verbieden.

De wet, een amendement op de Wet Discriminatie op basis van seksuele voorkeur en gender identiteit, zou het bereik van de huidige antidiscriminatiewet verbreden. Het wetsvoorstel werd bij eerste lezing goedgekeurd met 37 stemmen voor en 36 tegen. Het voorstel gaat nu naar de Vaste Kamercommissie van de Knesset voor bespreking en amendering. Daarna volgt een tweede en derde lezing in de plenaire vergadering van de Knesset voordat de wet is aangenomen.

Het wetsvoorstel, dat gesteund werd door de Knessetleden Dov Henin van de Gezamenlijke Arabische Lijst en Michal Rozin van Meretz, wordt niet gesteund door de heersende regeringscoalitie. Toch stemden twee leden van de coalitie voor het voorstel: Amir Ohana van de Likoed, die openlijk homoseksueel is en Merav Ben Ari van Koelanoe, die vorig jaar een baby kreeg met een homoseksuele vriend en die het kind samen met hem opvoedt, gingen tegen het standpunt van hun partijen in en stemden voor de wetgeving.

Voorzitter van de coalition David Amsalem zei tegen de Times of Israel dat hij de parlementariërs toestemming had gegeven om volgens hun geweten te stemmen zonder dat bang hoefden te zijn voor repressailles.

Het amendement bepaalt dat waar de Israëlische wetgeving het over discriminatie heeft, die automatisch ook zou gelden voor discriminatie op basis van seksuele voorkeur of gender identiteit. “Met het oog op de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de Israëlische wetgeving sinds 1992 en met het ook op de frequente aanvallen op de LHBT-gemeenschap in verband met seksuele oriëntatie of gender identiteit, in de vorm van discriminatie en intimidatie, is het tijd om de interpretatie van de wet te amenderen,” aldus de uitleg bij het wetsvoorstel.

Ondertussen circuleert in de regeringscoalitie een concept voor wetgeving die het mogelijk zou maken voor homoseksuele stellen om te adopteren in Israël. Het voorstel behelst het verwijderen van de eis dat alleen een stel dat bestaat uit een man en een vrouw kinderen mag adopteren, zo meldt Chadasjot. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X