Wilders’ bezoek aan Israël wekt ergernis in coalitie op
Het bezoek dat PVV-voorman Geert Wilders maandag brengt aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu levert ergernis op bij zijn coalitiepartners VVD en NSC. Die vinden het onhandig en ongepast, maar willen er geen ruzie over maken. Er is al genoeg gedoe geweest. Wilders is vermoedelijk twee dagen in Israël, waar hij ook en ontmoeting zal hebben met de president en de West Bank zal bezoeken.
Wilders was op maandag in Jeruzalem, waar hij onder andere op de foto ging met minister Yisrael Katz van Defensie en minister Gideon Sa’ar van Buitenlandse Zaken. Ook bracht hij een bezoek aan de Knesset, het Israëlische parlement. Later op de dag deed hij premier Benjamin Netanyahu en president Yitzhak Herzog aan in de Israëlische hoofdstad.
Strafhof
Vooral het bezoek aan Netanyahu wekt ergernis op bij andere coalitiepartijen die in het kabinet zitten, zoals de VVD en NSC. De premier wordt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht op verdenking van oorlogsmisdaden en Nederland zal hem moeten aanhouden als hij zich op ons grondgebied begeeft, maar wilders gaat naar Israël om hem de hand te schudden. Daar vinden zijn coalitiegenoten iets van.
Onverstandig
Het ongemak is daar. Onder meer Tweede Kamerlid Eric van der Burg (VVD) liet op Radio 1 zijn ongenoegen blijken. “Wilders mag het [op reis naar Israël gaan, red.] maar verder is het buitengewoon onverstandig en laat het zien dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor het Nederlandse overheidsbeleid”, zei Van der Burg tegen journalist Sven Kockelman. De VVD’er vindt dat Wilders het kabinetsbeleid ‘ondermijnt’ met zijn reis.
Olie op het vuur
Ook NSC-Tweede Kamerlid Isa Kahraman is kritisch tegenover Wilders. De PVV’er vertegenwoordigt niet de regering, maar ‘wel vind ik het onhandig en onverstandig, het is olie op het vuur gooien. We zijn nota bene gastland van het Internationaal Strafhof, het kabinet gaat dat arrestatiebevel van Netanyahu uitvoeren. Dan moet je niet zulke ondermijnende acties uitvoeren als de PVV nu doet’, aldus Kahraman in het AD.
Tel Avivz
Wilders trekt zich niets aan van de kritiek en gaat toch door met zijn werkreis. Inmiddels is hij ook al op de West Bank geweest, dat volgens het internationale recht geldt als betwist gebied. Hij bezocht er nederzettingen en liet zich informeren over het leven van de kolonisten. Op zondagavond had Wilders een ontmoeting met minister Gila Gamliel van Technologie en Wetenschap in Tel Aviv. Ook verbleef hij er bij vrienden.
Kibboets
Geert Wilders geldt al jaren als een vriend van de staat Israël. In zijn jonge jaren woonde en werkte hij er in een kibboets. Later keerde hij nog vaak naar het land terug, dat hij vanuit zijn ideologie ziet als een voorpost van het westen in de moslimwereld. Wilders heeft samen met BBB, PVV en NSC afgesproken dat er een open en positieve houding ten opzichte van Israël komt.
Verdrag
Dat beleid werd twee weken geleden doorkruist door de uitspraak van de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Die vaardigde een arrestatiebevel uit op premier Netanyahu en voormalig minister Yoav Gallant van Defensie. Beiden worden voor het ICC verdacht van oorlogsmisdaden. Minister Caspar Veldkamp (NSC) zei dat Nederland de heren moet arresteren als ze voet op boden zetten in het koninkrijk. Den Haag is daartoe verplicht middels een verdrag.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren