Wilders eist excuses van Blok over Nederlands stemgedrag bij Verenigde Naties

YouTube

Het ‘laakbare stemgedrag’ van Nederland bij de Verenigde Naties (VN) tegen Israël kan zo niet langer doorgaan, vindt PVV-leider Geert Wilders. Hij is boos over de Nederlandse stemkeuzes in de algemene vergadering van de VN die te maken hebben met Israël. Onlangs stemde de Nederlandse vertegenwoordiging voor een voorstel dat de Joodse banden met de Tempelberg ontkent en deze week was het opnieuw raak, aldus Wilders. Hij heeft samen met zijn Tweede Kamerlid Raymond de Roon schriftelijke vragen ingediend bij minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) en eist excuses van de bewindsman.

Haram-al-Sharif
Wilders’ beklag draait om VN-resolutie A/C.4/75/L.14, die door de Palestijnse vertegenwoordiging en onder meer een aantal Arabische landen werd ingediend. De motie heet ‘Israëlische praktijken die de mensenrechten van het Palestijnse volk aantasten in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem’ en ‘refereert naar de Tempelberg alleen als de Haram al-Sharif, de islamitische benaming voor de locatie. Dat de Tempelberg de meest heilige plek voor Joden is, wordt in de resolutie genegeerd’, aldus het CIDI. De Nederlandse VN-vertegenwoordiging stemde voor de motie en dus ‘deze ontkenning van Joodse banden met de Tempelberg’, stelt de organisatie.

Excuses
Wilders is het met het CIDI eens en kaart de situatie in de Tweede Kamer aan. Hij en zijn Kamerlid De Roon willen weten waarom de Nederlandse vertegenwoordiging voor deze resolutie stemde. De PVV’ers halen een onlangs aangenomen motie uit de Eerste Kamer aan, die stelt dat Nederland niet voor moet stemmen als er binnen de VN resoluties tegen Israël worden voorgelegd. Wilders wil eveneens weten of Nederland voorafgaand aan de stemming over resolutie A/C.4/75/L.14 een poging heeft gedaan om de resolutietekst aan te passen door daarin (ook) de naam Tempelberg te laten zetten. Verder eisen ze excuses van minister Blok voor het ‘laakbare stemgedrag’ van Nederland.

Christelijke partijen op de bres
Vorige maand ontstond in de Tweede en Eerste Kamer verontwaardiging over de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN. Die had toen voor een resolutie gestemd aangaande de Tempelberg, die voortaan alleen nog benoemd zal worden als Haram al-Sharif, de Arabische benaming voor deze plek. De ChristenUnie en het CDA in de Tweede Kamer kwamen in het verweer en ook de SGP in de Eerste Kamer roerde zich. In de Eerste Kamer werd een aangenomen die het kabinet oproept om afstand te nemen van deze VN-resolutie. Deze was door de rechtse en christelijke partijen stemden voor en de progressieve partijen, 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie stemden tegen. Van de 75 senatoren stemden er zeker vijftig voor en 25 tegen.

Lees ook:
Nederland bij VN stemt voor wegvagen van de naam ‘Tempelberg’

Van de Verenigde Naties mag ‘de Tempelberg in Jeruzalem voortaan niet langer de Tempelberg worden genoemd’. Een resolutie van de Palestijnen en een aantal moslimlanden om de plek voortaan alleen nog ‘Haram al-Sharif’ is met een ruime meerderheid aangenomen. 

Categorie:

Home » Nieuws » Wilders eist excuses van Blok over Nederlands stemgedrag bij Verenigde Naties