Lindwer komt na tien jaar met nieuwe documentaire

YouTube

Na meer dan tien jaar komt documentairemaker Willy Lindwer (77) met een nieuwe film. In ‘De verdwenen stad’ praat de regisseur met een aantal van de laatste Sjoa-overlevenden. De trams die onder andere Joden vervoerden van de Hollandsche Schouwburg naar Centraal Station, om ze vervolgens af te voeren naar de vernietigingskampen, spelen een grote rol in de documentaire.

Lindwer sprak met overlevenden die in de bange jaren ’40-’45 kind of jongvolwassen waren. Ze vertelden hun verhalen op de plek waar ze uit hun huis werden gehaald en waar ze op de tram zijn gezet. De uitbreng van de documentaire gaat gepaard met de publicatie van een boek van schrijver Guus Luijters met dezelfde titel. In totaal werden 48.000 Joodse Amsterdammers per tram afgevoerd.

Willy Lindwer kreeg in 1988 internationale bekendheid met zijn film ‘De laatste zeven maanden van Anne Frank’ en won er een Emmy voor. In de jaren negentig kreeg hij een Gouden Kalf voor ‘Kind in twee werelden’, dat gaat over Joodse oorlogspleegkinderen. Ook maakte hij een film over de Joodsche Raad en Joodse Groningen in de oorlog. In 2010 werd hij geridderd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau . Lindwer woont in Israël en maakte tientallen films.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Film » Lindwer komt na tien jaar met nieuwe documentaire