WIZO FoodFair, een veelzijdige en goed gevulde zondag

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De parterre van het Hilton Hotel in Amsterdam is op zondag 30 maart gevuld met enthousiast en opgewekt geroezemoes. Bezoekers worden hartelijk ontvangen door in keukenschort gehulde dames en een enkele heer. Vanuit de aangrenzende zalen dringen de kruidige geuren van bekende gerechten door tot de entree. Wie zijn ogen dicht doet, waant zich op visite bij een goede bekende. Het is niet te missen; hier is een culinair evenement gaande. Dit is de eerste editie van de WIZO foodfair.

Het programma voor deze dag is gevarieerd en goed gevuld. Cabaret, kinderprogramma, Pesach-inspiratie en natuurlijk eten en drinken. In het pop-up restaurant presenteren koosjere cateraars hun mooiste gerechten en demonstreren leerlingen van de Beit Hakerem school in Jeruzalem hun kunnen. De leerlingen werken zichtbaar geconcentreerd en vol passie aan de culinaire hoogstandjes die door journaliste Raya Lichansky beoordeeld zullen worden. Het niveau van hun werk blijkt moeilijk onder woorden te brengen. Raya’s gezicht en de twinkeling in haar ogen spreken boekdelen, het moet heerlijk zijn. Drie gerechten worden geveild ten bate van de school. Er wordt grif geboden en zo snel als de veiling verloopt, zo snel is ook de buit verorberd. De leerlingen hebben laten zien dat zij op culinair gebied heel wat in hun mars hebben.

Op de souk geven ondernemers enthousiast informatie over hun producten en de herkomst ervan. Van alles mag geproefd worden. Opvallend is het ruime aanbod op het gebied van superfoods en bijbehorende kookboeken. Biologische chocolade en thee, chiazaad en goji-bessen zijn inmiddels ook in de koosjere keuken geen vreemden meer.

De zin en onzin van de zogenoemde superfoods blijkt de bezoekers toch danig bezig te houden. In het forum ‘Food for thought’ komen hierover dan ook meerdere vragen. ‘Is chiazaad nou echt zo gezond?’ en ‘Is soyamelk echt beter dan gewone melk’. Op het moment dat het over soyamelk gaat, komen ook de vragen over hoe koosjer gemanipuleerde soya is. Het blijken diepgaande vraagstukken waar meer dan één antwoord op mogelijk is afhankelijk vanuit welke hoek naar de vraag gekeken wordt. Diëtiste Renate de Schaap, chemicus Martijn Katan en Rabbijn Carly Rooda zijn het erover eens dat het belangrijkste is dat we gevarieerd en vooral niet te veel eten.

WIZO is er in geslaagd een mooi evenement neer te zetten dat behalve goed georganiseerd ook de warmte en verbondenheid laat voelen die velen associëren met het samen genieten van lekker eten. Met deze FoodFair viert WIZO Nederland haar 65-jarig bestaan. De organisatoren willen met dit evenement laten zien dat ook de Israëlische en Joodse keukens eigentijds, gezond en innovatief zijn. Boven alles is de FoodFair een culinair evenement voor iedereen die van lekker eten houdt. De opbrengsten van deze dag zullen ten goede komen aan de Beit Hakerem school in Jeruzalem. 

Door: Barbara Lin

Categorie:

Home » Nieuws » WIZO FoodFair, een veelzijdige en goed gevulde zondag