WIZO Literatuurprijs voor Ayelet Gundar-Goshen

WIZO Nederland

Ayelet Gundar-Goshen heeft de WIZO Literatuurprijs 2024 gewonnen. De leescommissie vond het laatst verschenen boek van de Israëlische psychologe de beste uit acht titels van acht genomineerde auteurs. Het gaat om ‘Waar de wolk loert’, een verhaal over de spannende belevenissen van Michaël, Lilach en hun zoon Adam na hun verhuizing vanuit Israël naar Silicon Valley in Californië. Gundar-Goshen versloeg onder meer Robert Vuijsje, Leon de Winter en Emile Schrijver.

Vertaling mooi

‘Wat een prachtige manier om het thema toenemend antisemitisme op deze wijze mee te nemen in deze beeldende psychologische roman. Of moeten we het een thriller noemen, met die ingenieuze plotwendingen? Een boek om in één adem uit te lezen!’ aldus de leescommissie van WIZO Nederland in haar beoordeling van het boek. ‘Mooi ook, de vertaling van Sylvie Hovinck’. Het boekwerk Waar de wolf loert verscheen in 2022 bij Uitgeverij Cosee.

De uitreiking

Gundar-Goshen is zeer vereerd met de prijs. Zij was op de uitreiking niet aanwezig. Anderen waren er wel. Zo was Juliette Goudeket de hoofdspreker. Zij sprak over haar boek De hele misjpoge. Ook Jessica Numann gaf op levendige wijze een inkijkje in haar kinderboek Logisch! aldus WIZO Nederland. ‘Wij stonden ook stil bij het afscheid van een aantal leden van de Leescommissie. Marja Krukziener, Robin de Munnik, Joyce Numann en Helen de Zwart gaan stoppen. Marijke Ron, huidige voorzitter van WIZO Cultuur, bedankte hen voor hun geweldige inzet’.

Leesclubs

Er was eveneens aandacht voor oud-WIZO-voorzitter Joyce Numann, die als voorvrouw van WIZO Cultuur de Literatuurprijs ooit in het leven geroepen heeft. De award wordt uitgereikt van onderaf: zo zijn er leesclubs waarin vrouwen samen boeken lezen. Dat alleen al heeft een grote verbindende kwaliteit. De leesgroepen zijn altijd op zoek naar nieuwe deelnemers en ook de Leescommissie heeft uitbreiding nodig. Wie interesse heeft kan zich bij de WIZO melden.

Andere ‘winnaars’

Naast het boek van Gundar-Goshen waren de volgende auteurs en titels genomineerd: Robert Vuijsje met ‘Maak de wereld beter’, Emile Schrijver met ‘De Firkovich-bende’, Leon de Winter met ‘De stad van de honden’, Sasha Marianna Salzmann met ‘Alles moet mooi zijn aan de mens’, Hila Blum met ‘Hoe je van je dochter moet houden’, Eshkol Nevo met ‘Gevoelige informatie’, Miriam Guensberg met ‘Hartslag’ en David Grossman met ‘Leeuwenhoning’. Zoals iedereen weet kan er maar een de winnaar zijn, maar eigenlijk heeft iedereen toch een beetje gewonnen.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Boeken » WIZO Literatuurprijs voor Ayelet Gundar-Goshen