Woede op Twitter om antisemitische tekenfilm

Op Twitter is grote ontsteltenis ontstaan over de Nederlandse tekenfilm Mocro Park, die bol staat van de antisemitische stereotypen en discriminatoire teksten. In de animatie, die een parodie moet zijn op South Park, komen vier hoofdfiguren aan bod die stereotypen moeten uitbeelden van Joodse en islamitische Nederlanders. De Joodse figuur is een lijk-blank jongetje met een lange neus, pijpenkrullen en een zwart hoedje op. Hij spreekt bekakt, is gierig, werkt hard en heeft weinig tijd. De andere figuurtjes beelden Turkse en Marokkaanse stereotypen uit. Op Twitter is inmiddels veel verontwaardiging ontstaan over de tekenfilm, vooral vanuit de activistische Joodse zijde. Millennials – de doelgroep – lachen op Twitter vooral om de antisemitische grappen. Zij lijken niet door te hebben hoe beladen deze animatie is en lijken in een andere wereld te zitten. Jongerenzender FunX heeft banden met een van de makers.

De animatie – die onderaan dit artikel is te zien – is gemaakt door vlogger Youssef (alias Youstub) en komediant Yahia Yousfi, radiomaker van jongerenzender FunX. Het was ook dit radiostation, dat onderdeel is van de NPO en op millennials gericht is, dat dat de antisemitische en discriminatoire tekenfilm op haar website plaatste. Inmiddels is die verwijderd. Ook werden de makers geïnterviewd in het programma van radioman Fernando, die tijdens het interview hard om de antisemitische en racistische grappen lacht. Omdat zowel de presentator als de gasten een migratieachtergrond hebben en kunnen lachen om deze humor, lijkt het erop dat ze vergeten zijn dat anderen hier minder plezier om beleven dan zijzelf. Luister hier naar de FunX-radioshow van Fernando waarin de makers van Mocro Park te gast zijn. Er wordt hard gelachen om de anti-Joodse grappen en de makers prijzen zichzelf de hemel in voor hun werk. “Damn, dit kan grappiger!” Het kostte drie maanden om het eerste filmpje te maken. Inmiddels bestaan er al drie. “Je moet ook de humor begrijpen. Iedereen wordt aangepakt. We willen niet discrimineren,” aldus de jongens.

Boosheid op Twitter
Op Twitter regende het op donderdagavond aan verontwaardigingen en boze reacties. Bekende Twitteraars met een Joodse achtergrond spraken schande van de tekenfilm, die ook niet-Joden shockeert. ‘Nieuwe animatieserie op FunX (van de NPO nota bene) staat vol met anti-semitische grappen, ik kon het gewoon niet geloven’, twittert de in Israël wonende Joodse Nederlander Joop Soesan. Hij krijgt bijval van NIW-hoofdredacteur Esther Voet: ‘Dat zijn dus de ‘grappen’ van nu, speciaal voor jongeren, omdat we he le maal NIETS anders kunnen verzinnen. Geldt ook voor sommige andere ‘mopjes’. Nee jongens, jullie zijn South Park niet, niet in de verste verten’. Anderen roepen Tweede Kamerleden van onder meer ChristenUnie en SGP, partijen die steevast voor Joods Nederland opkomen, op om in actie te komen tegen de NPO. ‘DIT KAN NIET, @gertjansegers wie van CU heeft media in de portefeuille??! En we hebben toch @arieslob ?!’ schrijft Bep Welleweert. ‘Willen jullie mee kijken @JoelVoordewind @gertjansegers @keesvdstaaij @PieterOmtzigt. Betalen we hier belasting voor. stop deze onzin!’ aldus gebruiker IsisCrisisJvs. Tegelijkertijd lachen jongeren op Twitter zich kapot om Mocro Park.

Rol van FunX
Nog op dezelfde avond kwam FunX in actie door de tekenfilm van zijn website te halen, maar het kwaad leek al geschied omdat de animatie gewoon op Youtube te zien is (zie ook onder). Sinds haar publicatie is aflevering één van Mocro Park daar al ruim 26.000 keer bekeken. Het filmpje krijgt op Youtube positief commentaar, vooral van millennials, waarvan velen met een migratieachtergrond. Ook zijn er mensen die de tekenfilm afkeuren en zeggen het erg ‘flauw’ of ‘slecht’ te vinden. Op Twitter deed FunX op donderdagavond een verklaring uitgaan, waarin de zender zegt dat de tekenfilm niet gemaakt is met geld van de publieke omroep. ‘De serie Mocropark is geen serie van FunX en wordt niet gefinancierd door de NPO. Op onze website is een artikel geplaatst met de eerste aflevering. Hierin komen enkele grappen voor waar ook FunX niet achterstaat. Om deze reden hebben wij het artikel verwijderd’, aldus FunX op Twitter.

Yahia Yousfi wel bij FunX
Niettemin zijn de lijnen tussen Mocro Park en FunX erg kort. Een van de makers – Yahia Yousfi – is namelijk zelf een radioman van FunX. Van zijn website: ‘Momenteel is Yahia als reporter verbonden aan de beeldredactie van FunX en is hij op die radiozender elke ochtend in het programma Start te horen als Abdel Rai. Zijn visuele oeuvre is nog steeds te bewonderen op comedesquad TV en Yahia is op uiteenlopende evenementen te vinden als comedian. Waarschijnlijk test hij tijdens deze optredens zijn nieuwe grappen, voor de theatershow waar hij in 2018 op de planken zal staan’. Op Instagram pronkt Yousfi met zijn Morco Park. Tevens staat daar dat hij aan NPO2 en de omroep NTR verbonden is (deze tekst gaat verder onder deze afbeelding).

Waarschijnlijk wordt Yousfi ook door de publieke omroep betaald voor zijn optredens in tv-programma’s. Zo is hij een vaste columnist geweest in het tv-programma De Nieuwe Maan van de NTR. Van zijn site: ‘Yahia Yousfi heeft in een grijs verleden met allerlei baantjes zijn geld verdiend. Overal maakte hij zijn collega’s aan het lachen met zijn droge humor maar nergens kon hij echt zijn creativiteit kwijt. Tot hij bij radiozender FunX aan de slag ging. Yahia hoorde namelijk vaak dat hij echt een gezicht had voor op de radio. Hij werkte er dan ook met veel plezier. Als razende reporter deed hij verslag van de meest bizarre gebeurtenissen in de Randstad. Geheel op eigen wijze en altijd met een knipoog, omdat humor Yahia nu eenmaal door z’n aderen stroomt’. Momenteel is Yousfi stand-up comedian en gast in diverse mediashows. Tevens schrijft hij voor de links georiënteerde blog Joop.nl, die mede mogelijk gemaakt wordt door de VARA.

Wie is Youstoub?
De andere maker van Mocro Park is Youssef a.k.a. Youstoub. Deze vlogger van Marokkaanse komaf maakt filmpjes op Youtube en bereikt daarmee honderdduizenden jongeren in Nederland. De video’s lijken erg op het werk van de Marokkaans-Nederlandse rapper en stand-up comedian Salaheddin, maar provoceren volgens kenners veel meer. In de vlog komt de belevingswereld van Youssef a.k.a. Youstoub aan de orde. Zaken als rijden in een BMW, samen kickboksen, aan de Ramadan doen en het gedoe op de middelbare school worden al dan niet komisch uitgebeeld. Een video over verhoudingen in de klas tussen een autochtone Nederlandse leraar en een Marokkaans-Nederlandse leerling, op een van de Youtube-kanalen van de vlogger, werd bijna driehonderduizend keer bekeken. De redactie van Jonet.nl heeft niet alle video’s (het zijn er tientallen) kunnen bekijken, maar het ziet er naar uit dat er geen antisemitische filmpjes tussen zitten. Youstoub laat zich sponsoren door een bedrijf dat tanden bleekt, momenteel een opkomend product onder jongeren.

CU en SGP afwezig 
Hoewel boze Twitteraars van hun klein-christelijke volksvertegenwoordigers eisten dat ze in actie zouden komen, is dit nog niet gebeurd. ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind was donderdagavond niet actief op Twitter. Zijn laatste tweet dateert bij het schrijven van dit artikel van donderdagmiddag. Voordewinds Tweet gaat over de de conferentie children on the move over de bescherming van minderjarige vluchtelingen. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Seegers houdt zich bezig met kwetsbare groepen. Zijn laatste tweet dateert van donderdagmiddag en gaat over ‘mensenhandel en gevangen zitten in prostitutie’. SGP-voorman Kees van der Staaij is eveneens afwezig op Twitter waar het om Mocro Park gaat. Wel heeft hij enkele retweets gedaan over ‘Gods zegen’ en SGP-afdelingen, maar dan niet in verband met de omstreden tekenfilm.

Maatregelen tegen Mocro Park?
Vanwege de opzet en insteek van Mocro Park is de kans groot dat Joodse Nederlanders of Joodse instellingen aangifte zullen doen tegen de makers. Eerder deed het CIDI bijvoorbeeld met succes aangifte tegen rapper Ismo, die in een song antisemitische teksten had gebruikt. De Marokkaanse Nederlander werd uiteindelijk door de Hoge Raad veroordeeld. Bij aangiftes is het aan het Openbaar Ministerie (OM) of het vlogger Youstoub en radiomaker Yahia Yousfi wil vervolgen, en welke strafeis er komt. Mogelijk zal de rechter dan om een taakstraf of korte celstraf worden gevraagd. Mensen die zich gekwetst of gediscrimineerd voelen over Mocro Park, kunnen dit eveneens melden bij Youtube. De videosite heeft een anti-discriminatie en antisemitisme-richtlijn. Als een video kwetsend is, kan hij van het kanaal worden verwijderd. Hetzelfde geldt voor dergelijke uitingen op Facebook. Daarnaast kan de politiek nog tegen FunX in actie komen als blijkt dat de jongerenomroep toch betrokken was bij de productie van Mocro Park. Vooralsnog lijkt dit onwaarschijnlijk, omdat de producenten de tekenfilm op eigen kracht lijken te hebben gemaakt.

Categorie:

Home » Woede op Twitter om antisemitische tekenfilm