Youtube verwijdert trailer documentaire over conflict

Beeld: Janbeddegenoodts.com
Beeld: Janbeddegenoodts.com

In Thank God it’s Friday kaarten de twee jonge documentairemakers Jan Beddegenoodts en Niel Iwens het Israëlisch-Palestijns conflict aan door in te zoomen op een klein dorp. Ze trokken er zelf op uit zonder perskaart en kogelvrij vest. De trailer van de film, die in Israël niet vriendelijke ontvangen is, stond al een tijdje op YouTube. Gisteren werd die verwijderd. “Ik werd door YouTube gecontacteerd omdat er blijkbaar een anonieme klacht werd ingediend”, vertelt Jan Beddegenoodts aan de VRT.

Volgens Beddegenoodts is de klacht afkomstig uit Israël. “Ik kreeg een Hebreeuws mailtje waarin geëist werd dat ik een document kon voorleggen met de handtekening van iedereen die in de documentaire voorkomt. Anders zou het filmpje verwijderd worden.” Dat is nu volgens hem gebeurd. De maker was ontzet. “Ik heb 2,5 jaar aan de documentaire gewerkt en net voor de première wordt de trailer van het internet gehaald. Men wil duidelijk niet dat dit onder de aandacht komt”, zegt hij tegen de VRT. “Ze willen ons gewoon monddood maken.”

Hij is naar eigen zeggen niet van plan om het hier bij te laten. “Ik ben een onafhankelijke documentairemaker, YouTube is de enige weg om mijn werk te laten zien aan het publiek.” Beddegenoodts gaat met een advocaat bekijken welke stappen hij kan ondernemen tegen de beslissing van YouTube. De videowebsite heeft vooralsnog niet gereageerd op de aantijgingen van de Belgen.

Bron: o.a. DS

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Youtube verwijdert trailer documentaire over conflict