Zeker 300 kosjere oranjesoezen voor ouderen, gehandicapten en andere kwetsbaren

Burgemeester Poppens neemt soesje uit de oranje 1,5 meterhengel van Roland Vos (cop. WA)

Joodse bewoners van verzorgingstehuizen in Amstelveen en de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert zijn op Koningsdag verrast met kosjer oranjegebak. Door de coronapandemie zitten ze al circa zeven weken in isolement. De circa driehonderd soesjes werden onder meer rondgebracht door de burgemeester en wethouders van Amstelveen. Ze zijn vervaardigd door de kosjere cateraar Roland Vos, die ze met een speciaal oranje 1.5-meter stok kwam afgeven. De actie was onder andere opgezet door Amstelveen Oranje, de lokale oranjevereniging waar Vos bestuurslid is.

Wilhelmus
In aanloop naar Koningsdag waren Vos en zijn personeel druk in de weer om de oranje soesjes te maken. Tegen tien uur ‘s ochtends ging de rondbreng-actie van start. Burgemeester Tjapko Poppens (VVD) van Amstelveen kwam bij de zaak langs, waar buiten werd getoost en het Wilhelmus werd meegezongen. Daarna gingen de burgemeester, wethouders en vrijwilligers van Amstelveen Oranje de gemeente in om het gebak rond te brengen. Naast de driehonderd kosjere soesjes werden nog eens drieduizend niet-kosjere tompoucen bezorgd.

Beth Shalom
De actie eindigde bij het Joodse bejaardentehuis Beth Shalom. Dat wordt sinds enkele weken geteisterd door een corona-uitbraak. Inmiddels zijn in het tehuis 26 bewoners aan de ziekte bezweken. Vijftien anderen zijn van de ziekte genezen en nog zeven bewoners zijn herstellende. Zij zitten nog in quarantaine. Voor veel bewoners van Beth Shalom was het oranje geschenk een opkikker te noemen. In de aanleunwoningen, waar geen zieken wonen, bezorgde Vos de gebakjes met zijn oranje coronahengel van 1,5 meter lang.

Tachtig gebakjes
“Het was echt heel bijzonder om te doen. Je komt natuurlijk gewoon een oranje moorkop brengen, maar de mensen waren er zo ongelofelijk blij mee dan je dan langskwam om even een praatje te maken. Het was verschrikkelijk leuk om te doen,” aldus Vos, die bijna twee uur lang bezig was om tachtig gebakjes af te geven. “Veel mensen kende ik persoonlijk nog, veel meer dan ik had dacht, dus het duurde allemaal wat langer. Met tevredenheid hij ik op deze dag terug.” Na het vertrek van Vos werden de bewoners verblijd met een optreden van zangeres Lenny Kuhr.

Hoogwerker
Eerder werd een van de bewoners al verrast door de komst van haar kleinzoon, die een hoogwerker inhuurde om zijn grootmoeder van voor haar raam te kunnen zien. De dame is 91-jaar oud, is nagenoeg door geworden en is niet in staat om moderne digitale hulpmiddelen in te schakelen om met haar familieleden te communiceren. Vanaf de hoogwerker zijn uiteindelijk twaalf familieleden voor haar raam verschenen. Het bedrijf Riwal van de Nederlands-Israëlische eigenaar Doron Livnat heeft aangeboden dat alle familieleden van bewoners van Beth Shalom van de hoogwerker gebruik mogen maken.

Lees ook:
Lenny Kuhr ‘op visite’ bij ouderen Meester Visserhuis en in Noord-Brabant

Het Meester Visserhuis, het Joodse ouderencentrum van Den Haag, krijgt bezoek van Lenny Kuhr. Ze zal daar op gepaste afstand optreden voor de bewoners. In tegenstelling tot het Joodse bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam is er in het Meester Visserhuis geen corona-uitbraak aan de gang.

Categorie:

Home » Nieuws » Zeker 300 kosjere oranjesoezen voor ouderen, gehandicapten en andere kwetsbaren