Zelensky: ‘na de oorlog wordt Oekraïne één groot Israël’

FB

Oekraïne moet de kant van Israël op zodra er vrede is. Veiligheid en een sterk leger komen dan op de eerste plaats. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd tegen lokale media. Zijn uitspraken zijn enigszins opmerkelijk te noemen, omdat het er voorlopig nog niet uitziet dat er vrede in zijn land zal zijn. Anderzijds heeft hij het voorbeeld van Israël, dat zichzelf met een sterk volksleger staande houdt in een woelige regio. Zelensky heeft een Joodse achtergrond en kent Israël in die zin goed. “Oekraïne wordt één groot Israël met een eigen gezicht.”

Het Oekraïense staatshoofd deed zijn uitlatingen op zijn site en voor lokale media. Ook benoemde hij Zwitserland. “Ik ben er zeker van dat onze veiligheidskwestie de komende tien jaar op nummer één zal staan”, zei Zelensky, die het idee verwierp dat het naoorlogse Oekraïne een liberale Europese democratie zoals Zwitserland als model zou nastreven. Hij zei dat het Oekraïense volk ‘ons grote leger zal zijn’. De politicus zei ook dat Oekraïne niet ‘absoluut liberaal, Europees’ zou zijn en dat het een andere modus operandi zou moeten gaan hanteren.

“Oekraïne zal zeker niet zijn wat we vanaf het begin wilden. Het is onmogelijk,” aldus Zelensky tijdens zijn briefing voor de Oekraïense media. “Absoluut liberaal, Europees; zo zal het niet zijn. Het [Oekraïne, red.] zal zeker voortkomen uit de kracht van elk huis, elk gebouw, elke persoon.” Hij benadrukte dat Oekraïne niet in autoritarisme zal vervallen. “Een autoritaire staat zou verliezen van Rusland. Mensen moeten weten waar ze voor vechten”, aldus Zelensky.

Ondanks zijn goede band met Israël heeft Zelensky zich kritisch uitgelaten over het standpunt van de Israëlische regering over de oorlog tegen zijn land. Na een relatief neutraal standpunt over de invasie te hebben ingenomen, kwam de Israëlische premier Naftali Bennett met een verklaring waarin hij de vermeende gruweldaden in Boetsja veroordeelde. Israël hoopt te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne, waarmee het in beide gevallen goede relaties onderhoudt. In maart sprak Zelensky de Knesset, het Israëlische parlement, toe. Toen vergeleek hij de gruweldaden van de Russen met de Sjoa. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.

Analyse
De uitspraak van de politicus is enigszins opmerkelijk te noemen, omdat het er niet naar uitziet dat er snel vrede zal zijn. De NAVO houdt rekening met een maanden- zo niet jarenlange oorlog. Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag in een persmoment. Mocht Oekraïne de kant van Israël opgaan in vredestijd, dan zal het land een groot deel van zijn bnp spenderen aan wapens en defensie. Ook moet dan de dienstplicht naar drie jaar en zullen ook vrouwen in dienst moeten, zodat er een volksleger kan ontstaan dat zich kan meten met de Israel Defence Force (IDF). Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in Oekraïne en mogelijk doet Zelensky met zijn uitspraken nu al een voorschot op zijn inhoudelijke agenda.

Lees meer:
Kritiek op Zelensky om Holocaustvergelijking

In Israël is kritiek gerezen na de vergelijking die de Oekraïense president Zelensky maakte tijdens zijn toespraak aan de Knesset. Hij sprak de volksvertegenwoordigers via een rechtstreekse videoverbinding toe.
Hij vergeleek het huidige ‘vernietigen’ van het Oekraïense volk door Moskou met de vernietiging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Volgens critici kan en mag Zelensky deze vergelijking niet maken, omdat hij zich op glad ijs begeeft en een Godwin maakt.


Categorie:

Home » Nieuws » Zelensky: ‘na de oorlog wordt Oekraïne één groot Israël’