Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Zijlstra in Israël: ‘Nederland tegen BDS’

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft de Israëlische president Ruben Rivlin tijdens hun ontmoeting afgelopen woensdag laten weten dat Nederland een tegenstander is van de Boycott, Divest, Sanction beweging (BDS) en dat zijn land er alles aan doet om antisemitisme te bestrijden.

Verder spraken Rivlin en Zijlstra over vertrouwen wekkende maatregelen die de impasse tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit moeten oplossen. Zij waren het er over eens dat onderhandelen met Hamas geen optie is. Wel wees Zijlstra erop dat dat meeste Palestijnen inmiddels geboren zijn na de Akkoorden van Oslo en dat zij in hun wanhopige situatie Hamas soms als een oplossing gaan zien, aldus de Jerusalem Post.

Rivlin zei dat hij de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van antisemitisme waardeerde, maar dat hij hoopte dat Nederland tevens een wat agressievere houding zou aannemen tegenover Iran, een land dat, aldus Rivlin, niet alleen terroristische organisaties financiert, maar ook imperialistische plannen heeft met de regio. Dit zou een gevaar voor de hele wereld zijn volgens Rivlin. Een reden voor Rivlin om de nadruk te leggen op het gevaar van Iran is dat Nederland sinds 1 januari 2018 voor de komende twee jaar een niet-permanent lid is van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Nederland zal de komende vergadering van de Veiligheidsraad in maart voorzitten. Hierdoor speelt Nederland een belangrijke rol in de wereld. Zijlstra zei aanvankelijk tegenstander te zijn geweest van de overeenkomst met Iran, maar dat hij er nu van overtuigd is dat het beter is om zo’n afspraak te hebben met strikte supervisie over Iran’s nucleaire mogelijkheden.Bij zijn bezoek aan de Palestijnse Autoriteit adviseerde Zijlstra de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Maliki om in gesprek te blijven met de Amerikaanse regering. De Palestijnse minister vroeg Nederland om hulp. In een gesprek met het Algemeen Dagblad vertelde Zijlstra wat voor hulp Nederland kan en wil bieden: “Nederland heeft nog altijd goede contacten met zowel Israël als de Palestijnen. Steeds minder landen hebben dat. Nederland faciliteert nu gesprekken met de Israëli’s en de Palestijnen over samenwerking op het gebied van voedsel, water, elektriciteit. Dat blijven we doen.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X